IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турция отрече неин военен дрон да е свален в Сирия

По-рано се появиха съобщения, че американски сили са свалили летателния апарат – рядък случай на конфликт със страни от НАТО

10:44 | 06.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Hakan Nural/Anadolu Agency via Getty Images
Снимка: Hakan Nural/Anadolu Agency via Getty Images

Представител на турското министерство на отбраната заяви, че свален днес дрон в Северна Сирия не принадлежи на турските въоръжени сили, предаде БТА, позовавайки се на агенция Ройтерс.

Сирийският център за наблюдение на човешките права и местен източник от силите за сигурност в Сирия съобщиха по-рано днес, че подкрепяната от САЩ коалиция е свалила турски дрон близо до база в Североизточна Сирия.

Ройтерс цитира и двама официални американски представители, пожелали да останат анонимни, според които американски изтребител F-16 е свалил днес турски дрон в район на Сирия в близост до разположени на терен американски военни. Според цитираните американски представители САЩ неколкократно са предупредили турски длъжностни лица, че извършват операция в района.

Турският официален представител, който отрече сваленият дрон да е турски, не каза чия собственост е летателният апарат.

Турската армия извърши днес въздушни удари с дронове в Североизточна Сирия, провокирани от самоубийствен атентат в Анкара в неделя (1 октомври).

Според Сирийския център за наблюдение на човешките права и местният източник от силите за сигурност в Сирия при турските въздушни удари са загинали най-малко осем души.

Ударите бяха нанесени, след като Анкара заяви, че всички кюрдски военни съоръжения в Сирия и Ирак ще бъдат "легитимни военни цели" на Турция след атентата в неделя, за който отговорност пое Кюрдската работническа партия (ПКК).

Турция твърди, че ПКК и кюрдските Сили за защита на народа, които се ползват с подкрепата на САЩ, са част от една и съща терористична организация.

Американската подкрепа за кюрдските сили в Северна Сирия отдавна предизвиква напрежение между съюзниците в НАТО САЩ и Турция, припомня Ройтерс.

Анкара обяви вчера, че двамата нападатели, които извършиха атентата в Анкара в неделя, са дошли от Сирия. Подкрепяната от САЩ коалиция Сирийски демократични сили (СДС), в които доминират кюрдските Сили за защита на народа, отхвърли тези обвиненията. Лидерът на СДС Мазлум Абди заяви вчера в социалната мрежа Екс, че Турция търси претекст, за да атакува районите под неин контрол.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:44 | 06.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още