IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ненатяху: Започваме втора фаза на войната срещу "Хамас"

На пропалестинска демонстрация в Истанбул турският президент Реджеп Ердоган нарече Израел окупатор и заяви, че "Хамас" не е терористична организация

10:23 | 29.10.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Израелските сили започнаха сухопътни операции срещу „Хамас“ в Газа в неделя, които израелският премиер Бенямин Нетаняху нарече втора фаза в триседмичната война, целяща да смаже палестинската групировка, предава Ройтерс.

Обсадените жители на Газа са подложени на почти пълна комуникационна и интернет блокада, докато военните самолети на Израел хвърлят бомби, а войските и бронетранспортьорите му навлизат в управлявания от „Хамас“ анклав. Израелските военни ръководители съобщиха, че се готвят за разширена сухопътна офанзива.

На пресконференция в Тел Авив в събота Ненатяху предупреди, че израелците очакват „дълга и тежка“ кампания, но се въздържа да нарече сегашните нападения нашествие. Някои от съветниците на американския президент Джо Байдън са посъветвали израелските си колеги да се въздържат от непосредствен щурм, съобщиха американски представители.

Макар че първоначалните сухопътни операции изглеждат ограничени засега, Нетаняху обеща да не пести усилия за освобождаването на над 200 заложници, включително американци и чужденци, държани от „Хамас“.

„Това е втората фаза от войната, чиито цели са ясни – унищожаване на управленския и военен капацитет на „Хамас“ и връщане на заложниците у дома“, каза Нетаняху пред репортери.„Едва в началото сме. Ще унищожим врага над земята и под земята“, допълни той.

Израел затегна блокадата си и бомбардировките на Газа три седмици след като ислямистката групировка „Хамас“ извърши опустошително нападение на 7 октомври. Най-малко 1400 израелци бяха убити в най-кървавия ден в 75-годишната история на страната съобщиха израелските власти.

Медицинските власти в ивицата Газа, която има население от 2,3 млн. души, твърдят, че 7650 палестинци са били убити при кампанията на Израел за унищожаване на подкрепяните

от Иран бойци.

„Нашият народ в ивицата Газа е изправен пред геноцид и кланета, извършвани от израелските окупационни сили пред погледа на целия свят“, каза Махмуд Абас, президент на Палестинската автономия, която управлява части от окупирания Западен бряг, докато „Хамас“ ръководи Газа.

В събота Нетаняху повтори призива си към палестинските цивилни да се евакуират от северната част на ивицата Газа, където Израел е съсредоточил нападенията си срещу предполагаеми скривалища и други инсталации на „Хамас“.

Но според палестинците никъде не е безопасно, тъй като бомби разрушават домове и в южната част на гъстонаселената територия.

„Пред очите ни се случва хуманитарна катастрофа“, заяви генералният секретар на ООН Антониу Гутериш. Съветът за сигурност на ООН планира да проведе среща в понеделник за кризата между Израел и Газа, съобщават дипломати.

Милиардерът Илон Мъск предложи сателитната си мрежа Starlink на SpaceX в подкрепа на комуникациите в Газа за „международно признати хуманитарни организации“. Израел отговори, че ще се противопостави на хода, тъй като „Хамас“ ще „я използва за терористичните си дейности“.

Нетаняху, който се срещна със семействата на заложници в събота, заяви, че контактите за осигуряване на освобождаването им ще продължат дори по време на сухопътната офанзива и че военният натиск върху „Хамас“ може да помогне за връщането им у дома.

Водените с посредничеството на Катар преговори между Израел и „Хамас“ продължават, но с много по-бавен темп, отколкото преди ескалацията в петък в Газа, съобщи запознат източник.

На фона на опасенията, че войната между Израел и „Хамас“ може да прерасне в регионален конфликт министърът на отбраната Йоав Галант заяви пред репортери, че Израел няма интерес да разширява боевете отвъд Газа, но е подготвен на всички фронтове.

Кризата предизвика пропалестински демонстрации с участието на стотици хиляди хора в градове в Европа, Близкия изток и Азия в събота.

При една от тях турският президент Реджеп Ердоган заяви пред хиляди хора в Истанбул, че „Израел извършва открито военни престъпления от 22 дни, но западните лидери дори не могат да призоват Израел да спре огъня, още по-малко да реагира на тях“.

„Ще кажем на целия свят, че Израел е военен престъпник. Подготвяме се за това. Ще обявим Израел за военен престъпник“, каза Ердоган.

В едночасовата си реч той повтори също твърдението си, че „Хамас“ не е терористична организация и нарече Израел окупатор.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 29.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още