IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израелската армия "разширява" операцията си в Ивицата Газа

Комуникациите с Газа са прекъснати заради масиран обстрел, съобщава CNN

23:16 | 27.10.23 г. 2
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Израелската армия съобщи, че разширява операцията си в Ивицата Газа, предаде CNN. По-рано военните извършваха кратки рейдове в търсене на членове на "Хамас" и в опит да унищожат инфраструктурата на организацията. Източници на саудитския телевизионен канал Al-Jazeera пък твърдят, че се водят интензивни преговори между "Хамас" и Израел за пускане на всички чуждестранни заложници и прекратяване на огъня за пет дни.

"Стотици хиляди войници на Израел са обградили района - по въздух, суша и вода, за да защитят родината", каза говорителят на армията адм. Даниел Хагари. Военните допълват, че "разширяването" на операцията не означава началото на готвената от дни мащабна сухоземна операция в Ивицата Газа.

CNN съобщава и за експлозии, които се чуват от анклава. Комуникациите са изцяло прекъснати, допълват още от медията. Палестинският телеком Jawwal публикува съобщение, според което интензивнитебомбардировки в последните часове са унищожили инфраструктурата.

Съветникът по националнна сигурност на Белия дом Джон Кърби отказа да отговори на въпрос дали Израел е предупредил предварително, както и да коментира дали в Белия дом имат увереност, че израелците имат план и знаят какво правят.

Кърби заяви още, че администрацията на Джо Байдън не е спестила някои "трудни въпроси" на Израел и допълни, че "гласно са изразени опасенията за цивилните жертви в операцията досега".

Междувременно Генералната асамблея на ООН подкрепи внесената от Йордания резолюция за конфликта между "Хамас" и Израел със 120 гласа "за", 14 "против" и 45 "въздържал се". Страните от ЕС, включително и България, като цяло гласуваха  с "въздържал се". 

Резолюцията на Йордания беше подкрепена от повечето арабски държави, сред които Обединените арабски емирства, Египет и Оман. В нея е записано искане за "незабавно, трайно и устойчиво хуманитарно примирие", става ясно от съобщение на ООН. Текстовете посочват, че и двете страни трябва да спазват международното хуманитарно право и призовава за незабавно освобождаване на заложниците, държани от "Хамас".

Позицията на Израел относно текста е, че в него не са включени някои подробности от ситуацията и заявиха ,че резолюцията не призовава за мир, а опит за "връзване на ръцете" на Израел, непозволявайки му да елиминира голяма заплаха за своите граждани.

В дискусията по документа беше отбелязано, че тя не съдържа критики към "Хамас". Палестинският представител в ООН пък отбеляза растящия брой жертви от обстрелите на Газа. Канада внесе в последния момент поправка, която заклеймява действията на "Хамас" в опит текстовете да станат по-приемливи. Тази поправка обаче беше отхвърлена.

Малко преди вота йорданският министър на външните работи Айман Сафади призова в социалната мрежа Х (Twitter) резолюцията да бъде подкрепена. Гласуването против означава "одобрение на тази безмислена война, на това безмислено убийство".

Израел съобщи, че "Хамас" държи 229 души за заложници - участници в музакален фестивал на 7 октомври и живеещи в приграничните райони. Досега организацията освободи четирима от тях.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 23:35 | 27.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

2
rate up comment 8 rate down comment 3
sssaaa
преди 7 месеца
Фекален, викаш това е Демократично дело да се трептят жени и деца на арабелите? Има ли военно престъпление тук? Явно според Евроатлантическите ценности -няма проблем да *** невинни, няма проблем да няма хуманитарни коридори и няма проблем да се сабарят жилищни квартали до кота 0, пълни с цивилни? Това ли са ти Демокрация и Евроатлантически ценности? Жалък си!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 5 rate down comment 9
zelka007
преди 7 месеца
израелците методично унищожават инфраструктурата и сградите , заедно с миряните в тях , в ивицата газа ... арабският свят се пеняви отдалече по телевизията , но никой не смее да вдигне нито една пушка в защита ... никой не си отваря границите за бежанците ... :))) ... израелците търсят пълно обезпаразитяване и обезлюдяване на тази територия . няма да спрат този път , ще направят абсолютно непригодно за живот това пространство ... хамас са договаряли евакуация в най-мирната държава на света ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още