IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Израел предупреждава, че околностите на Газа са "бойно поле"*

Предстоящата операция на силите за отбрана има за цел да неутрализира заплахата от страна на „Хамас“ прецизно и интензивно", коментира говорителят на военните

20:11 | 28.10.23 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: EPA/ABIR SULTAN
Снимка: EPA/ABIR SULTAN

Израелската армия предупреди днес, че вече смята град Газа и околния регион за бойно поле и нареди на жителите да „напуснат незабавно“ и да се насочат на юг, предава Франс прес. Според Тел Авив войната с военната групировка „Хамас“ е навлязла в нова фаза, което беше потвърдено и от премиера Бенямин Нетаняху. 

„Имаме една основна цел - да победим врага и да гарантираме нашето съществуване“, коментира Нетаняху на пресконференция в събота. Една от целите е да се върнат всички заложници, взети от организацията "Хамас" след нахлуването на 7 октомври, казва още той.

"Районът на град Газа се превърна в арена на бойни действия. Укритията и целият регион не са безопасни", пише в листовки, които израелската армия твърди, че е пуснала на палестинската територия.

„Трябва да тръгнете незабавно към районите на юг от Уади Газа“, казва се още в листовките, посочва АФП.

"Това е спешна военна препоръка. За тяхна непосредствена безопасност призоваваме всички жители на северната част на ивицата Газа и град Газа временно да се преместят на юг", заяви говорителят на военните Даниел Хагари в социалната мрежа X (предишно наименование Twitter – б.ред.), цитиран от Ройтерс.

По-рано днес министърът на отбраната Йоав Галант, цитиран от Ройтерс, коментира, че израелските сили ще продължат започналите през нощта операции срещу тунели и друга инфраструктура и лидери на военната групировка „Хамас“ в ивицата Газа.

"Атакувахме над земята и под земята, атакувахме терористи от всякакъв ранг навсякъде. Инструкциите за силите са ясни: операцията ще продължи до ново нареждане", казва във видеообръщение Галант.

"Предстоящата операция на ЦАХАЛ (Израелските сили за отбрана) има за цел да неутрализира заплахата от страна на „Хамас“ прецизно и интензивно", допълва Даниел Хагари.

Войната между Израел и „Хамас“ започна, след като на 7 октомври бойци на организацията нападнаха цивилни в близките до ивицата Газа градове и на открит музикален фестивал и осъществиха въздушни атаки. Повече от 1000 души загинаха след нападението, а стотици бяха отведени и са държани като заложници.

Техните семейства днес поискаха от израелските власти обяснение за съдбата им заради масираните въздушни атаки срещу ивицата Газа, след като от региона на Газа дойде информация, че около 50 от тях са загинали при въздушните удари. Данните не могат да бъдат потвърдени.

Военното крило на „Хамас“ коментира днес, че е готово да освободи заложниците, които е отвлякло по време на атаката си на израелска земя, в замяна на освобождаването на всички палестинци в израелски затвори, предаде Франс прес.

Междувременно Турция и Саудитска Арабия осъдиха действията на Израел в ивицата Газа. Министерството на външните работи на Саудитска Арабия публикува изявление, в което осъжда всички сухопътни операции на израелските сили, които могат да застрашат живота на палестинските граждани, предаде Ройтерс. 

Турският президент Реджеп Таййип Ердоган обвини Запада за случващото се в Газа и потвърди позицията си, че "Хамас" не е терористична организация. Ердоган говори на голям митинг, организиран в знак на солидарност с палестинския народ, който се проведе на бившето летище "Ататюрк" в Истанбул, като определи Израел като „окупатор“.

В речта си пред насъбралото се множество турският държавен глава посочи, че Турция ще продължи с всички средства да защитава палестинската кауза, както и усилията да принуди Израел да спре колкото се може по-скоро ударите срещу Газа. Операцията в Газа Ердоган определи като „лудост“.

Заради изявленията на Ердоган външният министър на Израел писа в платформата Х, че е отзовал всички дипломатически представители на страната, които работят в Турция. 

(БТА)

* Допълнена информация!

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 21:17 | 28.10.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

Финанси виж още