IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия извърши нападения с дронове срещу Киев за втора поредна нощ

Зеленски наложи санкции на 108 души и 37 руски групи

11:43 | 19.11.23 г.
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Русия извърши няколко нападения с дрон срещу Киев рано в неделя за втора поредна нощ, като увеличи атаките си срещу украинската столица след няколко седмици на пауза, съобщи военната администрация в града, цитирана от Ройтерс.

„Безпилотни въздушни апарати на врага бяха изстреляни на много групи и атакуваха Киев на вълни от различни посоки, като в същото време постоянно променяха векторите на движение по маршрута“, съобщи Серхий Попко, ръководител на военната администрация в Киев, в приложението „Телеграм“.

„Затова в столицата няколко пъти бяха обявени тревоги за въздушни нападения“, допълни той.

Военно-въздушните сили на Украйна съобщиха, че системите за противовъздушна отбрана са унищожили 15 от 20 дронове-камикадзе „Шахед“, изстреляни от Русия срещу Киев, Полтавска и Черкеска област.

Да момента няма данни за „критични повреди“ или жертви, съобщи по-рано Попко. Той също така добави, че близо десет дрона са били свалени над Киев и покрайнините му.

Губернаторът на Черкаска област Игор Табуретс съобщи в „Тереграм“, че отломки са нанесли леки повреди на пет къщи, но няма пострадали хора. Губернаторът на Киевска област Руслан Кравченко заяви, че инфраструктурен обект в района е бил повреден. Няма жертви.

Русия започна да нанася удари срещу енергийната, военната и транспортната инфраструктура на Украйна през октомври м. г., шест месеца след като войските на Москва не успяха да превземат столицата и се оттеглиха в Източна и Южна Украйна.

Миналата зима Русия обстрелва Украйна със стотици ракети и дронове, като остави милиони хора без ток, отопление и вода през най-студените месеци от годината преди да смекчи нападенията през лятото.

След пауза от 52 дни Москва възобнови въздушните нападения срещу Киев този месец. В събота украински представители заявиха, че всички дронове, насочени към Киев, са били унищожени, но някои инфраструктурни обекти в други части на Украйна са били улучени.

Президентът Володимир Зеленски и други представители предупредиха, че Русия може да възобнови мащабните бомбардировки над украинска цивилна инфраструктура през зимните месеци.

Украинският президент наложи санкции на 37 руски групи и 108 души, включително бивш премиер и бивш министър на образованието и заяви, че ще се бори срещу отвличането на деца от Украйна и други форми на „руски терор“.

„Засилваме натиска на държавата ни върху тях и всеки от тях трябва да бъде държан отговорен за стореното“, заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение в събота, след като канцеларията му публикува съответните укази с подписа му.

Зеленски не свърза конкретни хора или групи с конкретни неправомерни деяния. Указите показаха 10-годишни наказания срещу отделни лица и петгодишни наказания срещу групи с нестопанска цел, включително една с английско име – Russian Children's Foundation.

Той допълни в обръщението си, че списъкът включва „хора, замесени в отвличането и депортирането на украински деца от окупираната територия“ и хора, които „по различни начини помагат на руския терор срещу Украйна“.

Някои от новосанкционираните хора, които включват много лица с руско гражданство, преди време получиха отделни или сходни наказания.

Сред тях са Дмитро Табачник, бивш министър на образованието и науката, който беше лишен от украинското си гражданство през февруари, както и бившият премиер Микола Азаров.

Подобно на бившия президент Виктор Янукович, активи и имоти на Азаров бяха замразени наред с други наказания. Двамата избягаха в Русия през 2014 г. след смазването на улични протести, при които загинаха над сто демонстранти в Киев.

Сред останалите лица, получили наказание в събота, са Сергей Аксионов, назначения от Русия ръководител на Крим, и Леонид Пасечник, когото Путин назначи за ръководител на източната украинска област Луганск, анексирана от Русия през 2022 г.

Санкционираните руски групи включват няколко, чиито имена или сайтове показват, че работят с деца.

Една от санкционираните групи е „Квартал Луи“, чийто уебсайт съобщава, че неин основател е комисарят по правата на децата Мария Лвова-Белова, самата тя също санкционирана от Киев през октомври 2022 г.

Този месец Международният наказателен съд в Хага издаде заповед за арест срещу Лвова-Белова, наред със заповедта срещу руския президент Владимир Путин, по обвинение за депортиране на деца от Украйна, което съставлява военно престъпление.

Новият списък на Зеленски санкционира и изпълнителния директор на „Квартал Луи“ София Лвова-Белова. Нейната по-голяма сестра Мария Лвова-Белова заяви, че децата са били отведени, за да бъдат предпазени от насилието. Тя отрече да е извършвала нередности.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 19.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още