IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Русия укрепва защитните линии в приграничните райони с Украйна

"Газпром" разширява все повече контрола си в руското медийно пространство

07:57 | 17.11.23 г. 12
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Русия ще укрепи противовъздушната отбрана и защитнитe линии в Централния федерален окръг, съобщи секретарят на Съвета за сигурност на Русия Николай Патрушев. Соченият за един от най-близките до руския президент Владимир Путин и дори и евентуален негов заместник, съобщава още, че се прави и списък с критичната инфраструктура, включително и енергийни съоръжения, които изискват защита. В Централния федерален окръг влизат 18 области, включително и приграничните с Украйна Брянска, Курска и Белгородска област, посочва Институтът за изучаване на войната (ISW).

В последните месеци Украйна предупреди, че военните действия могат да се пренесат на руска територия и дронове поразиха обекти от военната инфраструктура, включително и заводи, свързани с производството на ракети. През лятото имаше и няклко атаки към Москва, които обаче бяха преустановени. Според коментари на украински военни една от задачите им за зимата е прекъсване на логистични и комуникационни линии на руските военни в тила. 

Русия не се отказва от опитите си да овладее Авдиевка

Продължават усилията за окупирането на Авдиевка, която устоява на руските атаки вече близо 10 години. От месец битките се водят около коксовия завод край града, който носи тактически позиции в северната част на населеното място, разказват от британското военно разузнаване. От завода се държи под контрол основна пътна артерия, овладяването на която ще затрудни доставките на украинските защитници на града.

Геолокализирани данни показват известен напредък на руските части към този завод, а руски военни кореспонденти отбелязват, че Степове (на 8 км от Авдиевка) вече е в "сивата зона". От ВСУ обаче отчитат, че опитите за настъпление към населеното място са неуспешни и са отбити 17 атаки в района, както и към Авдиевка и Первомайское (Донецка област), както 19 атаки към напълно разрешената Маринка, за която от месеци се водят боеве.

Не намалява и интензивността на руската военна авиация, съобщава командващият украинските военни в региона ген. Олександър Тарнавский в Telegram. Отбранителната линия на украинците като цяло засега удържа на атаката, допълва още той.

Министерството на отбраната на Русия също съобщава за отразени атаки в Донецка област, както и за свален още един украински самолет - МиГ 29, с което унищожените от Русия самолети от февруари 2022 година насам вече са 536, сочат още данните на ведомството.

През изминалото денонощие са унищожени дронове, атакуващи Брянска област и по крайбрежието на Крим, пише още в руската сводка.

Активни са атаките около Бахмут, като и двете воюващи страни отбелязват известен напредък, посочват от ISW.

През изминалото денонощие е имало 72 директни бойни сблъсъка, съобщават от Генералния щаб на Въоръжените сили на Украйна за 631-ия ден от началото на войната. Под обстрел са повече от 100 населени места в близост до фронтовата линия в Украйна.

Украинската морска пехота за първи път потвърди за успех в операциите на левия бряг на р. Днепър, при което са отворени "няколко плацдарма". От няколко седмици руски военни кореспонденти съобщават за засилен натиск в района, но досега украинците не бяха коментирали действията си в това направление. Пред ден говорителят на южното военно окръжие Наталия Хюменюк съобщи за водени бойни действия на 3-8 км навътре от брега на реката - край населините места Кринки, Пойма и Пишчанивка, както и около Антоновския мост.

Зеленски: Русия вече не може да използва Черно море като плацдарм за дестабилизация на света

Русия вече не може да използва Черно море като плацдарм за дестабилизацията на други региони по света, заяви украинският държавен глава Володимир Зеленски по време на приветствие към участниците в заседанието на Организацията за черноморско икономическо сътрудничество. Той посочи, че Москва е използвала Черно море, за да окупира части от Грузия, да предизвика нестабилност в Близкия изток и Сирия, а превземайки Крим - да започне и хибридна война с Европа.

С блокадата на украинските пристанища в началото на войната през февруари 2022 година Русия е опитала и да предизвика глобална продоволствена криза, допълни още Зеленски.

За първи път в света армия от морски дронове е започнала да оперира в Черно море, което е принудило Русия да се изтегли в източните части на морския басейн и да опита да скрие военните си кораби, каза украинският държавен глава и благодари на своите съседи, включително и България, за сътрудничеството при защитата на коридорите за износ на украинска продукция.

Учебни полети на руски бойни самолети парализират Украйна за часове

Учебните полети на руските бойни самолети, които могат да носят изстрелват балистични ракети (например "Искандер - М" или "Кинжал"), парализират Украйна за часове, разказват експерти пред единния новинарски канал на Украйна. Системите за противовъздушна отбрана трудно се справят с унищожаването на този тип ракети и затова при вероятност за тяхно използване, се обявява въздушна тревога, която може да трае часове.

При това положение спира работата на учебните заведения и индустрията, а хората прекарват часове в укритията, коментира говорителят на ВВС на Украйна Юрий Ихнат. Последната подобна тревога действително е продължила няколко часа. Самолет Су-31 може да прекара до 5 часа във въздуха.

"Газпром" разширява контрола си над медийното пространство

"Газпром Медиа", част от газовото дружество, купи мажоритарния дял от една от големите платформи за блогове в Русия - Insight People, съобщават РБК. Компанията вече притежава платформата за видеострийминг RuTube, социалната мрежа "ВКонтакте", както и телевизионни и радиоканали. ISW обръща внимание, че това звено на руския газов холдинг "Газпром" се ръководи от Александър Жаров - бивш ръководител на "Роскомнадзор" - федералната служба, която следи информационната среда в Русия. Ръководителят на "Газпром" Алексей Милер е сочен като част от най-близкия кръг до Владимир Путин. Синовете на ръководителя на Службата за сигурност на Русия Николай Патрушев са работели в холдинга в предишни години. Днес един от тях - Дмитрий, е министър на земеделието на Русия.

В същото време руски военни наблюдатели отбелязват, че някои от информациите от фронтовата линия са прекалено оптимистични, особено новините от левия бряг на Днепър. По този начин от една страна се създават нереалистични очаквания сред командването, а и публиката вярва, че всичко е наред на фронта и не вижда смисъл да подписва договори за присъединяване към операцията, казват военните кореспонденти.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:34 | 17.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Политика виж още

Коментари

12
rate up comment 1 rate down comment 0
sssaaa
преди 5 месеца
До: khao, Хахав, ти хубаво се присмиваш ама нищо не каза по темата. В допълнение - започна и пролетно-лятната есенна офанзива през зимата? Да или Не?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
11
rate up comment 4 rate down comment 1
khao
преди 5 месеца
До: 0pk полезен, абсолютно съм съгласен, но откога Путккин стана наркоман, нали уж беше въздържател... за клоун не споря! Уж ги "освободи", но после ги хвърли в месомелачката!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 1 rate down comment 5
0pk
преди 5 месеца
До: khao кухич, ни хаха ни маха не оправдават стотиците хиляди умрели рускоезични украинци заради предателството на клоуна-наркоман.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 4 rate down comment 4
khao
преди 5 месеца
До: sssaaa хахахаха, демек да не правя като вас ... като четеш ISW що ни пускаш рашиските измислици тогава, там пише колко са загубите на Украйна, около 4 пъти по ниски от вашите! плюс цивилните от всичките ви военнопрестъпления!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 4 rate down comment 6
sssaaa
преди 5 месеца
До: khao, Недей отговаря на въпроса с въпрос. Кажи, Укрите колко жертви са дали според твоите Евроатлантически Демократични Информационни източници? Иначе напредъка на Рашките се вижда и потвърждава даже и от ISW.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 4 rate down comment 3
khao
преди 5 месеца
До: sssaaa според теб са около 3 пъти повече от населението им! Аз лично ти вярвам... я сега ни осветли по кои други фронтове имате напредък :D:D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 3 rate down comment 5
sssaaa
преди 5 месеца
До: khao, я ни осветли колко са Украинските жертви? Ако изобщо имат де.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 3 rate down comment 5
0pk
преди 5 месеца
"Авдиевка, която устоява на руските атаки вече близо 10 години" Инвесторааа, да не излезнете пророци накрая? :D
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 4 rate down comment 5
khao
преди 5 месеца
До: sssaaa обаче най бързо напредвате към юбиленйния 400 хиляден *** отровил тая плодородна земя.... :):)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 6 rate down comment 7
sssaaa
преди 5 месеца
Все добри новини за Украйна, а пък Рашките напредват по няколко фронта. Вземам да се обърквам вече къде е истината. За Олешка и Паметника разбрах вече - бишнахте ги няколко пъти, ами за останалото и него ли така планирате?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още