IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Дойде ли краят на безпроблемната доминация на САЩ под водата в Тихия океан?

Китайските подводници стават все по-тихи и изискват повече ресурс за следене

15:07 | 25.11.23 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Десетилетия наред САЩ нямаха причина да се притесняват от китайските подводници - те бяха шумни и лесни за проследяване, пише The Wall Street Journal. Но сега Пекин напредва бързо и за да прикрие собствените си подводници, и да открива американските. Това повдига доста въпроси при евентуален конфликт около Тайван.

Изданието посочва, че в разработени сценарии за атака над острова винаги се включват американски подводници, които атакуват китайската флотилия. Симулации показват, че така се дава време за по-добра защита на Тайван.

В началото на годината Китай тества ядрена бойна подводница с помпено-реактивна система за задвижване вместо витло. Страната използва за първи път такава технология, която може да се види по последните американски разработки.

Западната част на Тихия океан става все по-опасна за америкаските подводници - Китай изгражда "Великата подводна стена" - мрежа от сензори около бреговете на страната, която, според китайски военни източници, позволява все по-успешното засичане на вражески подводници. Проектът стартира през 2017 година. Военните използват и въздушни патрули, които улавят информация от сонари в морето.

През лятото руски и китайски военни направиха съвместно учение в Берингово море, в близост до бреговете на Аляска. На него бяха проиграни начини за борба с подводници, а само няколко седмици по-късно - през август, Пекин организира свое учение в Южнокитайско море, в което участваха десетки патрулни кораби Y8.

  

Китай напредва бързо и по отношение на флотилията си от кораби и в момента военният флот е по-голям от този на САЩ, макар и по-малки и не толкова модерни. В отговор и американските военноморски сили увеличават присъствието си в Тихия океан, включително и едни от най-големите и модерни кораби са позиционирани там.

Китай са разположили подводници с балистични ракети, способни да достигнат цели във вътрешността на САЩ, докато самите те остават край собствените си брегове, коментира ген. Антъни Котън, ръководител на Стратегическото командване на САЩ, по време на изслушване в Конгреса. Една от основните цели на американските военни в региона е да държат под око именно тези подводници.

Военни наблюдатели твърдят, че Китай разработва нови технологии - поставят двигателите на допълнителни подложки, които поглъщат вибрациите, слагат по-ефективни ядрени реактори за задвижване и използват нови материали за корпуса. На базата на информацията и анализите, китайските подводници могат да се окажат също толкова трудни за откриване като руския клас "Акула І", разработени през 90-те години. Тази серия е истински "скок" в стелт технологията за руските разработчици.

Според WSJ част от китайските разработки се базират на стари дизелови подводници, купени след разпада на СССР. Сега опасенията са, че Москва ще е склонна да сподели някои от новите си технологии с Китай - един от последните ѝ останали съюзници. Засега няма ясни такива индикации.

Разбира се, пускането на вода на новата подводница, извършено в началото на годината, още нищо не означава. Това може да е прототип, който все още да се разработва. Понякога цели проекти се спират по икономически или политически, а не само по технически причини. САЩ например спряха програма за нов клас подводници през 1995 година заради прекалено високите разходи.

Освен това, дори и да се движи бързо, Китай още е далеч от съревнование със САЩ по отношение на подводниците. Последните американски разработки - класовете "Вирджиния" или "Колумбия", все още са няколко поколения напред пред китайските, както по отношение на шума и бойните системи, така и в други области, разказват още американски военни анализатори пред WSJ.

Но в същото време експертите признават, че на Пекин съвсем не му е нужно да се състезава със САЩ - по-трудните за откриване подводници ще ангажират по-голям американски ресурс за проследяването им. Война в региона би се водила на познат на китайците терен.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:08 | 25.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още