IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Политолог: Победата на Вилдерс в Нидерландия повдига въпроси за влизането ни Шенген

Проф. Анна Кръстева очаква дълги преговори за сформиране на правителство в Нидерландия

20:20 | 27.11.23 г.
Bloomberg TV Bulgaria
Bloomberg TV Bulgaria

Победата на партията на Хеерт Вилдерс в Нидерландия повдига въпроси около приемането на България в Шенген. Това коментира д-р Анна Кръстева, професор по политически науки към НБУ, в предаването „В развитие“ по Bloomberg TV Bulgaria. В следващите месеци, най-вероятно в следващата половин година, Нидерландия ще продължава да бъде управлявана от правителството на Марк Рюте, докато текат преговорите за ново правителство, обясни Кръстева, като посочи, че предишните преговори са продължили 299 дни.

„Вилдерс е от политиците, които искат силна охрана на европейските граници, така че не е добра на нас. Но в динамиката Нидерландия – Австрия, по-критична именно към нас, а не към Румъния, е Австрия, така че нека не обвързваме Шенген само с Вилдерс и Нидерландия. Двете държави продължават да бъдат критични към нас“, каза още тя.

Кръстева отбеляза, че победата на партията на Хеерт Вилдерс в Нидерландия е била изненада, тъй като първата и втората партия в страната си размениха местата и се наблюдава голяма електорална волатилност, която се дължи на множество фактори, като вътрешните такива са били толкова важни, колкото и външните.

Тя обърна внимание на влиянието на двете войни. Тази в Украйна и политиката на освобождаване на ЕС от руския газ са довели до повишаване на цените и до енергийна нестабилност. От друга страна Нидерландия има сложна история с исляма, като войната в Близкия Изток е отекнала силно сред електората и има хора, гласували за Вилдерс като реакция на атаката от страна на „Хамас“.

Кръстева посочи, че призивът от манифеста на Вилдерс за забрана на Корана и затварянето на джамиите са противоконституционни.

Лидерът на нидерландската партия сравнява исляма с нацизма, обясни политологът, като толкова остри сравнения се срещат рядко дори и сред политици, критични към миграцията. Според Кръстева обаче, когато крайно десните политици спечелят и се насочат към управление, доброволно се отказват от най-крайните си твърдения.

Според нея победата на Вилдерс не е добра новина за предстоящите европейски избори, но няма страната в ЕС, която да е безразлична към еврофондовете. Виждаме, че Вилдерс каза, че ще омекоти тона и ще стане по-умерен, за да създаде по-широка коалиция, каза Кръстева.

Целия разговор гледайте във видеото на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването „В развитие“ може да намерите тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:59 | 27.11.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още