IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Великобритания, Япония и Италия подписаха договор за изтребители от ново поколение

Целта е изтребителите да започнат да извършват реално полети до 2035 г.

07:55 | 14.12.23 г. 1
Снимка: EPA/БГНЕС
Снимка: EPA/БГНЕС

Великобритания, Япония и Италия подписаха международен договор за създаване на програма, целяща разработването на модерни изтребители, съобщиха в четвъртък министрите на отбраната на трите страни, цитирани от Ройтерс.

Споразумението е подписано една година след като те установиха първото си голямо сътрудничество в областта на отбраната, като сляха отделните усилия на Лондон и Токио за разработване на изтребители от следващото поколение.

Парламентите на всяка от страните трябва да ратифицира споразумението, което цели бойните самолети да започнат реално да извършват полети до 2035 г. Фазата на програмата за съвместно разработване ще започне през 2025 г.

Както съвместната правителствена централа на Глобалната програма за военновъздушно сътрудничество (GCAP), така и индустриалната централа ще се намират във Великобритания. Първият ръководител на правителствената организация ще бъде от Япония, а първият лидер на бизнес организацията – от Италия, стана ясно от съобщението.

„Нито една страна не може да направи това сама на такова ниво на експертиза в комбинация с нашите умения и оборудване, нашето проектиране и способности в производствените линии“, заяви британският министър на отбраната Грант Шапс.

„Изправени сме пред най-сложната среда от гледна точка на сигурността от Втората световна война насам…, затова осигуряването на въздушно превъзходство продължава да бъде ключово предизвикателство, което трябва да постигнем“, допълни японският министър на отбраната Минору Кихара, който говори редом до Шапс и италианския министър на отбраната Гуидо Кросето в Токио.

Кихара не уточни кой ще ръководи компанията, но заяви, че ще гарантира избора на „най-добрия човек за поста“.

Свръхзвуковият стелт изтребител ще разполага с радар, който може да предоставя 10 хил. пъти повече данни от сегашните системи, съобщи британското правителство.

Британската компания BAE Systems, италианската Leonardo, европейският ракетен производител MBDA и производителят на двигатели Rolls-Royce ще участват в проекта.

В него са включени още японската Mitsubishi Heavy Industries, японският производител на авионика Mitsubishi Electric и производителите на двигатели IHI и Avio Aero.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:55 | 14.12.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

1
rate up comment 2 rate down comment 9
zelka007
преди 4 месеца
интересно ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още