IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на храните в света са спаднали с 13,7% през 2023 г.

Най-значително е било понижението при зърнените култури и маслата, сочат данни на FAO

09:12 | 06.01.24 г.
Автор - снимка
Създател
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Pexels.com
Снимка: Pexels.com

Цените на храните в света са спаднали с 13,7% през 2023 г. спрямо предходната година, съобщи Организацията по прехрана и земеделие на ООН, цитирана от БГНЕС.

Най-значително е било понижението при зърнените култури и маслата, тъй като опасенията за доставките намаляват.

Индексът на цените на зърнените култури на FAO се e понижил с 15,4%, "отразявайки доброто снабдяване на световните пазари" в сравнение с 2022 г., когато цените скочиха след нахлуването на Русия в Украйна, която е основен износител на зърно, предава AFP.

Въпреки че опасенията за предлагането са намалели при пшеницата и царевицата, обратното се е случило при ориза поради въздействието на метеорологичното явление Ел Ниньо и ограничаването на износа от страна на Индия. Цените на ориза са се повишили с 21% през миналата година.

Индексът на цените на растителните масла е отбелязал най-големия спад през миналата година, отстъпвайки с 32,7%, благодарение на подобрените доставки и намаленото им използване за производство на биогорива.

От друга страна, цените на захарта като цяло са се повишили с 26,7%, въпреки че са отстъпили от високите си стойности през декември благодарение на засилването на износа от Бразилия и намаленото използване за биогорива.

Макар че общият индекс на FAO се е понижил, потребителските цени на храните в много страни се повишават, често по-бързо от общия темп на инфлация.

"Фактът, че цените на хранителните стоки спадат, не означава непременно спад в цените на храните", отбеляза икономистът и специалист по хранителната промишленост Бруно Парментие.

Индексът на FAO измерва цените на стоковите пазари, а преди да се пренесат стоките по рафтовете на супермаркетите, може да мине известно време. Това са само част от разходите за преработени крайни продукти.

"Брашното представлява само 4-8% от цената на една багета", казва Парментие. "По-голямата част от нея е цената на труда и производствените разходи", като енергия, вода и наем, допълва той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:14 | 06.01.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още