IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Търговският дефицит на Германия с Китай се свива за първи път от 2018 г. насам

Като цяло най-голямата икономика в Европа записва търговски излишък от 209,4 млрд. евро за 2023 г.

14:10 | 05.02.24 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Търговският дефицит на Германия с Китай се свива за първи път от 2018 г. насам, което подкрепя увеличаването на общия търговски излишък на най-голямата икономика в Европа, съобщава Bloomberg.

Дефицитът с азиатската страна се понижава до 58,4 млрд. евро през 2023 г., което представлява спад спрямо отчетените година по-рано 86 млрд. евро, става ясно от данни, публикувани от германската статистическа служба.

Въпреки спада на годишна база дефицитът остава втори по големина в историята на статистиката и се дължи главно на понижението на китайския внос в размер на 19%.

Дисбалансът в търговията между Китай и Германия остава проблем за европейската икономика. Миналия петък правителството в Берлин създаде държавен фонд от 1 млрд. евро за инвестиции в минни проекти извън Китай. Този ход има за цел да намали зависимостта на Германия от важни суровини, необходими за технологии като електромобилни батерии, полупроводници и производство на зелена енергия.

„Все още отчитаме мащаб, който ни причинява стомашни болки, защото е много необичайно да имаме такъв огромен търговски дефицит с една-единствена страна“, коментира Юрген Матес, който ръководи глобалните и регионалните пазари в IW. Той смята, че около 10% от спада на вноса се дължи на основни ефекти, свързани с необичайно големите поръчки на химически продукти през 2022 г.

Наваксването на Китай в машиностроенето и в автомобилния сектор само засилва тревогите. Китайският производител на електрически превозни средства BYD, който изпревари по продажби Tesla през четвъртото тримесечие, обяви, че ще се стреми да се разшири в Европа с идеята да измести от лидерската позиция германските и други местни марки.

Търговията между Германия и Китай през последните години. Графика: Bloomberg Търговията между Германия и Китай през последните години. Графика: Bloomberg

Германските компании също променят своята стратегия.

„Чуваме от много компании, че все повече искат да произвеждат в Китай за Китай, също в резултат на геополитически рискове“, изтъква Матес преди публикуването на данните. „По този начин търсенето на китайските клиенти все повече ще бъде посрещано от продукция на германски фирми в Китай вместо от износ от Германия“, добавя той. „Това е за сметка на германската икономика, докато Китай в крайна сметка ще спечели от подобна промяна в бизнес стратегиите“.

Общите числа в понеделник показаха, че търговският излишък на Германия за 2023 г. е скочил до 209,4 млрд. евро, тъй като спадът на вноса (10%) успява да компенсира 2-процентното понижение при износа.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:10 | 05.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още