IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Polymetal продава бизнеса си в Русия и отпада от топ 10 на златодобивните компании

Сделката е оценена на стойност 3,7 млрд. долара

14:46 | 19.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Polymetal International вече няма да е в списъка на водещите 10 компании за добив на злато в света, след като продаде руския си бизнес. На дейността бяха наложени санкции от САЩ миналата година заради инвазията в Украйна.

Златодобивната компания е постигнала споразумение да продаде руското си подразделение – което изграждаше в продължение на десетилетия – на руската фирма „Мангазея Плюс“, като приключването на сделката се очаква в края на март, съобщиха от Polymetal, цитирани от Bloomberg. Сделката е оценена на 3,7 млрд. долара, но след данъците компанията ще получи 300 млн. долара кеш, тъй като са включени и изплащане на дълг към трета страна и други споразумения в рамките на групата.

Сделката подчертава последиците за международните компании с експозиция към Русия, пред които са изправени заради войната в Украйна.

След началото на инвазията Polymetal смени седалището си от о. Джърси, смятан от Кремъл за неприятелска юрисдикция, на Казахстан, за да може да си отблокира международни плащания, включително дивиденти, от Русия. След като САЩ санкционираха базираното в Санкт Петербург подразделение на компанията през май миналата година, Polymetal започна да се оглежда за купувач за активите, които формират 70% от приходите за миналата година.

Това обаче не беше лесна задача. „Мангазея Плюс“ е част от руска група, която има малки активи в сегмента на добива на злато в Сибир и е контролирана от предприемача Сергей Янчуков. Нито той, нито компанията му се намират под каквито и да е било санкции.

Сделката, която ще изисква и одобрението на акционерите, ще отбележи нов етап за основаната през 1998 г. Polymetal. Компанията ще остане с производство от около 500 хил. унции годишно, което автоматично я прави среден производител по международните стандарти. През 2023 г. групата е произвела 1,7 млн. унции златен еквивалент, включително и през руското си подразделение.

„Със сигурност не е достатъчно за публично търгувана компания за добив на злато“, коментира главният изпълнителен директор Виталий Несис в интервю, като добави, че се работи по нова стратегия и план за разширяване на дейността. „Нашата средносрочна цел е поне един милион унции на година в златен еквивалент и ще трябва да гледаме не само към златото, но и към медта и други метали“, посочи той.

Продажбата бе подкрепена и от оманския държавен инвестиционен фонд, който стана водещ акционер в Polymetal през януари.

Polymetal също така ще продължи да използва обекта си в Амурск за обработка на златен концентрат, докато не построи нова фабрика в Казахстан. Компанията е в контакт с американските власти, за да гарантира, че това няма да ѝ донесе нови ограничения на дейността.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:46 | 19.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още