IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Емил Бурназки: Управлението на трансгранични води предизвиква напрежение между съседни страни

Какъв е моделът за мониторинг на водния ресурс, коментира хидрологът от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН

13:36 | 01.03.24 г.
Снимка: Архив МОСВ
Снимка: Архив МОСВ

Водният ресурс е един от най-уязвимите на планетата. Трансграничните води са спорни територии – за това кой и как да ползва горно и долно течение на реката. Напоследък дори се говори за потенциални войни във връзка с водата. Този коментар в предаването „Футуризъм“ на Bloomberg TV Bulgaria направи проф. Емил Бурназки, хидролог от Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН.

Експертът даде пример с Турция и големия язовир на река Ефрат, който отнема част от водите ѝ, след което реката преминава през Сирия и Ирак. „Аналогичен пример е река Нил и големият язовир, който в Етиопия успяха да построят, и в момента се договарят с Египет за разпределянето и използването на тези води“, добави ученият.

Проф. Бурназки напомни, че на гръцката територия на река Места, която тече от България, са построени язовири за електропроизводство и гръцката страна е заинтересована от доставяне на цялата вода от реката за нуждите на Гърция. „Същевременно водата на река Места е ценна и за България, защото е високопланинска“, посочи той.

Според него един от подходите за справяне с проблема за недостиг на вода е хората да осъзнаят, че трябва да започнат да икономисват, но и да направят среда, която да поема и задържа вода, а реките да възстановят меандрите си, защото голяма част от тях са канализирани.

Проф. Бурназки смята, че възстановяването на влажните зони също е от ключово значение, тъй като те могат да филтрират, да задържат и да пречистват вода. Друг подход, по думите му, е търсенето на ресурси чрез обезсоляване на морска вода. Ученият съобщи за опита на Израел и други страни, които са разработили технологии за това, но в момента процесът е доста енергоемък и скъп.

За това как светът може да реши проблема с недостига на вода експертът изтъкна, че науката проучва мониторинга на водата, събира данни, след което се правят модели, за да се оцени и анализира водният ресурс, и да се предскаже водният баланс. „У нас на река Арда вече има система за ранно предупреждение, която в реално време показва къде ще има силни валежи или наводнения“, съобщи ученият.

Кои са факторите, които оказват влияние върху недостига на вода? По какъв начин човешката дейност влияе на климата и природните ресурси? Какви са възможностите за партньорство при ползване на водите?

Целия коментар гледайте във видео материала на Bloomberg TV Bulgaria.

Всички гости на предаването "Футуризъм" може да гледате тук.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:30 | 01.03.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още