IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Саудитският финансов министър: Геополитиката е най-големият риск за икономиката

Мохамед Ал-Джадан призова политическите лидери да „направят всичко възможно“ за деескалация на напрежението в региона на Близкия изток

12:30 | 28.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Финансовият министър на Саудитска Арабия предупреди, че геополитиката може да е най-големият риск за световната икономика, която вече е изправена пред по-бавен растеж и повишени лихвени проценти.

„Днес за мен геополитическите рискове вероятно са риск номер едно, когато погледнете глобалната икономика“, изтъква Мохамед Ал-Джадан, цитиран от Bloomberg, по време на специалното издание на Световния икономически форум в Рияд. „Политиците ще трябва да бъдат много гъвкави, за да се справят с това“, изтъква той, добавяйки, че напрежението засяга икономиките по различен начин, което може да доведе до фрагментация и протекционизъм.

Джадан също така призова лидерите да „направят всичко възможно“ за деескалация, повтаряйки коментарите, направени от представители на саудитското правителство относно войната на Израел срещу „Хамас“ и напрежението между Иран и Израел.

Напрежението в Близкия изток и ситуацията в Газа ще бъдат фокусна точка в Рияд през следващите два дни, тъй като най-малко дузина държавни глави и външни министри от редица страни, включително Великобритания, Франция и Германия, се събират на събитието на Световния икономически форум .

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен трябва да говори в понеделник. Той също така ще се срещне със свои колеги от региона на фона на продължаващия натиск за подобряване на хуманитарната ситуация в Газа, освобождаването на заложниците, държани от „Хамас“, и предложенията за прекратяване на огъня.

Блинкен пътува до Близкия изток няколко пъти през последните месеци, включително за разговори със саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман за Газа и евентуална сделка с посредничеството на САЩ за нормализиране на връзките с Израел.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:07 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още