IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Партията на Линднер обвинява ХДС, че „крие“ Фон дер Лайен преди изборите за Европарламент

Свободните демократи в Германия атакуват християндемократите, фокусирайки се върху председателя на ЕК и неговото „колебливо“ политическо представяне

15:31 | 28.04.24 г.
Автор - снимка
Създател
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.
Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Снимка: Bloomberg L.P.

Свободната демократическа партия на Германия (FDP) обвини опонентите си в лицето на Християндемократическия съюз (ХДС), че „крият“ своя водещ кандидат за изборите за Европейски парламент – председателя на Европейската комисия (ЕК) Урсула фон дер Лайен – поради колебливото ѝ политическо представяне, пише Euractiv.

На своя двудневен партиен конгрес в Берлин в събота (27 април), шест седмици преди изборите в ЕС, засили офанзивата си срещу дясноцентристкия ХДС, неговият основен съперник за привличане на пробизнес избирателите.

ХДС разкри първите си предизборни плакати на 19 април. Въпреки че Фон дер Лайен официално е водещият кандидат на Европейската народна партия (ЕНП), в която влиза ХДС, плакатите не показват нейни изображения. Вместо това те се фокусират върху три думи: „свобода“, „сигурност“ и „просперитет“.

Партията заяви, че изображенията на Фон дер Лайен ще бъдат представени по-близо до изборите.

„Има причина ХДС да крие водещия си кандидат за Европа на своите плакати. Защото бюрократичната караница в нашата страна има име: Урсула“, изтъква министърът на финансите и лидер на FDP Кристиан Линднер.

Линднер обвини Фон дер Лайен за увеличаването на фирмената документация и разходите за съответствие, включително новите задължения за отчитане, по-строгите стандарти и забрани, като забраната за продажба на нови коли с двигатели с вътрешно горене от 2035 г.

Междувременно Свеня Хан, който се нарежда на второ място в листата на FDP за изборите за ЕП, каза пред Euractiv, че „очевидно дори ХДС не води кампания за своя кандидат“.

„Няма плакати за нея, не я виждаме тук в предизборната кампания, няма я в бюлетината. Така че трябва да се запитате дали Фон дер Лайен изобщо се кандидатира“, добавя Хан.

Водещият кандидат на FDP, Мари-Агнес Щрак-Цимерман, заяви по време на конгреса, че през последните пет години начело на изпълнителната власт на ЕС Фон дер Лайен се е провалила и в трите ключови приоритета на нейната партия.

„Като бивш министър на отбраната [на Германия] Фон дер Лайен не се погрижи за сигурността на Европа, въпреки че сигналите от САЩ бяха ясни, че Европейският съюз – също в рамките на НАТО – трябва да даде повече, трябва да направи повече“, заяви Щрак-Цимерман.

По думите ѝ като бивш министър на труда Фон дер Лайен е обърнала малко внимание на икономиката – и със сигурност [не обърна внимание] на малките и средни предприятия.

„Компаниите ще напуснат тази Европа и ще инвестират в други страни поради недобрите бизнес условия и мудната бюрокрация“, предупреждава още Щрак-Цимерман.

Според Линднер, ако германците гласуват за неговата партия, това ще е глас срещу бюрократите като Урсула фон дер Лайен, от една страна, и срещу крайнодесни партии като „Алтернатива за Германия, от друга.

Критиките на FDP са предхождани от коментарите на Фон дер Лайен, според която ЕС е „по-силен отпреди пет години“ в множество аспекти, включително по отношение на безработицата, която според нея е „на най-ниското си ниво за всички времена“.

Но нейната родна Германия се представя особено зле икономически, за което FDP – заедно с бизнес групите – обвиняват увеличаването на регулаторната тежест за компаниите, наред с други фактори.

„Докато сме част от правителството ние поставихме градивните елементи на икономическия обрат“, посочва Линднер, визирайки скорошната мярка на Германия за намаляване на административните изисквания. „Но в същото време, когато премахваме бюрокрацията от националното законодателство, от Брюксел идва ново законодателство, което трябва да бъде приложено“, добавя той.

От своя страна Хан каза, че многократното обещание на Фон дер Лайен да намали изискванията за корпоративна отчетност с 25% не е достоверно.

Германският вестник Der Spiegel съобщи, че според отговор на заместник-председателя на ЕК Марош Шефчович изпълнителната власт на ЕС в момента все още определя „общото усилие, свързано със задълженията за докладване“.

„Това означава, че Комисията първо трябва да си напише домашното“, заключва Хан.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:31 | 28.04.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Свят виж още

Коментари

Финанси виж още