IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walmart успя да задмине очакванията за печалбата въпреки инфлацията

Компанията коригира прогнозите си за по-малък спад на печалбата от първоначалните очаквания

16:14 | 16.08.22 г.
Автор - снимка
Редактор
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Американската верига супермаркети Walmart задмина очакванията за печалба на Wall Street за второто тримесечие и леко подобри годишната си прогноза, сигнализирайки, че стабилизира дейността си, след като снижи перспективите си преди три седмици, съобщава Bloomberg.

Коригираната печалба възлиза на 1,77 долара на акция през второто тримесечие, обяви Walmart във вторник, задминавайки средната оценка на анализаторите за 1,63 долара на акция, събрана от Bloomberg. Печалбата на акция ще спадне с не повече от 11% тази година като цяло спрямо предупреждението от миналия месец за спад от до 13%.

Walmart се опитва да преодолее промяната в потребителските навици, тъй като инфлацията принуждава потребителите да плащат повече за стоки от първа необходимост. Това оставя по-малко пари за покупки на общи стоки, които обикновено са по-доходоносни за Walmart от хранителните продукти. В същото време това принуждава компанията да намаля цените на облеклото и други стоки, за да се справи с прекомерно големия инвентар.

„Действията, които сме предприели, за да подобрим нивата на инвентара в САЩ, заедно с по-тежкия микс от продажби на хранителни продукти, налагат натиск върху маржа на печалба за второто тримесечие и нашите перспективи за годината“, казва главният изпълнителен директор на Walmart Дъг Макмилъм в изявлението. „Постигнахме добър напредък през тримесечието оперативно да подобрим разходите в нашата верига на доставки и тази работа продължава“, допълни той.

Акциите на Walmart поскъпнаха с 3,8% в предпазарната търговия в Ню Йорк. Книжата са поевтинели с 8,4% от началото на годината, което е над спада от 1,6% в индекса S&P на компаниите от потребителския сектор.

Продажбите на веригата са се увеличили с 8,4% на годишна база до 152,9 млрд. долара през второто фискално тримесечие, приключило на 21 юли, заяви Walmart. Анализаторите очакваха 151,1 млрд. долара.

Инвентарът на базираната в Бентънвил, щата Арканзас, компанията е нараснал с 25% спрямо същия период на миналата година до 59,9 млрд. долара.

Предупреждението за печалбата от миналия месец бе второто понижение на годишната прогноза на компанията. През май Walmart заяви, че печалбата на акция ще спадне с около 1%. През февруари компанията очакваше скромно увеличение.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 03:21 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още