IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walmart сви прогнозата за годишната си печалба

Новината е притеснителен сигнал за случващото се с американската икономика

14:44 | 26.07.22 г. 1
<p>
	<em>Снимка:&nbsp;Bing Guan/Bloomberg</em></p>

Снимка: Bing Guan/Bloomberg

Американският гигант в търговията на дребно Walmart предупреди, че по-високите цени на храните и горивото карат потребителите да свиват разходите – притеснителен сигнал за американската икономика, която разчита на устойчивата покупателна способност на домакинствата при ускоряващата се инфлация, пише Wall Street Journal.

Най-големият търговец на дребно в САЩ, който през май предупреди, че е затънал в твърде много непродадена стока, сега сподели, че намалява цените, за да свие нивата на инвентара на основната си верига магазини, както и на веригата складове Sam’s Club. Този ход ще доведе до спад на печалбата на компанията за второто тримесечие и за фискалната година.

Новината изпрати цената на акциите на Walmart с близо 10% надолу по време на следборсовата търговия снощи и оказа натиск върху други книжа. Amazon.com записа близо 4% понижение на борсата. Конкурентът на Walmart на пазара на онлайн търговия на дребно трябва да отчете финансовите си резултати в четвъртък.

Предупреждението хвърля сянка върху една седмица, в която редица международни компании – от McDonald’s и Procter & Gamble до Visa и General Motors – трябва да споделят пред инвеститорите данни за финансовото си представяне през последното тримесечие и да дадат прогноза за останалата част от годината.

Инфлацията е на най-високото си ниво от десетилетия, а Федералният резерв на САЩ се очаква да повиши лихвите тази седмица в опит да противодейства на увеличаващите се цени. Няколко високотехнологични компании в последните дни предупредиха за забавяне на растежа, а лидерите на някои от най-големи банкови компании споделиха, че има голям риск от рецесия.

Walmart заяви, че по-високите разходи за храна и горива са засегнали продажбите на основни стоки, особено на дрехи – бизнес, който носи по-големи маржове за компанията. Като цяло гигантът очаква сравнимите приходи от продажби, включително разходите за гориво, за американското звено на Walmart да нараснат с 6% през второто тримесечие спрямо година по-рано, но растежът ще дойде от не толкова печеливши стоки. Компанията трябва да обяви пълния си отчет за второто тримесечие на 16 август.

Въпреки че американската безработица остава на едно от най-ниските си нива от десетилетия, през юни потребителското доверие се срина до най-ниското си ниво до момента – знак за притеснение, защото домакинските разходи отговарят за около 70% от американската икономика. Някои купувачи, особено тези от по-бедни домакинства, усещат особен натиск върху портфейлите си и се насочват към по-евтини продукти. 

Сега Walmart очаква оперативната ѝ печалба да спадне с 10-12% за фискалната година до края на януари. През май компанията каза, че очаква оперативната печалба за годината ѝ да се свие с около 1%, като се изключат валутните колебания. Това беше под предишната прогноза за около 3% спад. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:39 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от САЩ виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
Gocho
преди 1 година
А прогнозата за загуба как ,увеличи ли се
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още