IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Какви са прогнозите за Черен петък 2022 г.

Какво можете да очаквате да откриете тази година, включително предвид въздействието на инфлацията и опасенията по веригата на доставки

10:31 | 18.10.22 г.
Автор - снимка
Създател
Какви са прогнозите за Черен петък 2022 г.

Чудите ли се на коя датата е Черен петък 2022 г.? Големият празник за пазаруване винаги се пада в деня след американския празник Деня на благодарността, което означава, че тази година той е в петък, 25 ноември – четвъртия петък на ноември. Тук ще разкажем за това, което можете да очаквате да откриете по време на Черен петък 2022 г., включително въздействието на инфлацията, опасенията по веригите за доставки, ранните продажби и работното време на магазините.

Въз основа на предишни години повечето разпродажби на Черен петък започват още от Деня на благодарността (или дори преди това) и продължават през уикенда на Черния петък и до Киберпонеделника. Сделките преди Черния петък започват да се появяват в началото на ноември - а някои дори през октомври. Като се има предвид преобладаващите ранни разпродажби през 2021 г., очакваме да видим много търговци на дребно, предлагащи седмични и дори едномесечни разпродажби под етикета Черен петък през 2022 г.

Прогнози за Черен петък 2022 г.

Предвид многобройните обрати на събитията, които светът преживя през последните няколко години, може да е трудно да се предскаже точно какво ще се случи по време на сезона за пазаруване на Черния петък през 2022 г. Все пак, въз основа на Черен петък 2021 г. и текущите нововъзникващи пазарни тенденции, можем да добием представа какво може да се случи по време на тазгодишния Черен петък.

1. Физическото пазаруване надделява

Към този момент повечето физически магазини работят по същия начин, както преди началото на пандемията – с премахнати изисквания за маска и без изисквания за социална дистанция. Купувачите също се върнаха към сравнително нормалните процедури за пазаруване в магазините. Въпреки че онлайн поръчките все още представляват голяма част от продажбите, очакваме пазаруването във физическите магазини да бъде по-видно през 2022 г., отколкото беше през 2021 или 2020 г.

2. Проблеми с веригата за доставки – но по-малко в сравнение с 2021 г.

Закъсненията и ограничените наличности в резултат на проблеми с глобалната верига на доставки бяха голям проблем по време на Черния петък 2021 г. – и през целия празничен сезон. Въпреки че тези проблеми не са отстранени напълно, със сигурност тази година доставчиците са по-подготвени.

3. Продажбите продължават да стартират в началото на сезона

Тъй като купувачите са наясно с проблемите на веригата за доставки от миналата година, те вероятно ще започнат да пазаруват по-рано през сезона тази година – като търговците на дребно ще го вземат под внимание.

През 2021 г. видяхме търговците на дребно да организират няколко разпродажби преди Черния петък, започвайки още през октомври, и очакваме тази тенденция да продължава. Целият период от Деня на благодарността до Киберпонеделника също ще остане като едно дълго събитие за спестявания през 2022 г. Макар че някои големи отстъпки на артикули ще продължат само минути на самия Черен петък, много онлайн оферти ще останат налични през целия дълъг уикенд.

4. Въздействие на инфлацията

Инфлацията продължава да повишава цените в България и по света. Това ще повлияе не само на разпродажбите на Черния петък, които хората виждат в любимите си магазини, но и на навиците им за пазаруване.

В резултат на инфлацията намирането на страхотни оферти, преглеждането на бляскави промоции и оценката на действителната цена и спестените пари ще бъдат още по-критично важни за купувачите на Черния петък тази година.

5. Ръст на търговците на дребно за препродажба и програмите за обмен

Платформите за препродажба продължават да растат по популярност през последните години. Междувременно, тъй като все повече търговци на дребно започват да стартират свои собствени програми за обмен, очакваме да видим повече промоции, които стимулират купувачите да търгуват с по-стари продукти в замяна на по-големи отстъпки.

6. Абонамент или членство при търговците

Предимствата за пазаруване в Черния петък за тези с членство в търговците на дребно бяха нарастваща тенденция през 2021 г. и очакваме това да продължи и през Черния петък през 2022 г.

Въпреки че купувачите на Amazon са запознати с предимствата, които идват с членство в Prime, включително ексклузивен достъп до сделки и безплатна доставка, те могат да решат да рискуват и да пазаруват от нови търговци за тях.

7. Купете сега, платете по-късно - все по-популярна възможност

Също така очакваме търговците на дребно да организират промоции по време на Черен петък 2022 г. около своите програми „Купете сега, платете по-късно“ – тъй като все повече купувачи търсят безлихвени опции, за да разделят цената на покупката си на по-бюджетни месечни плащания.

Какво крие сезонът на Черния петък през 2022 г., предстои да видим. Ще споделяме всички най-нови новини и прозрения около Черен петък 2022 г., за да гарантираме, че получавате възможно най-добрите сделки.

Последна актуализация: 10:31 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още
Финанси виж още