IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Walmart очаква по-слаб спад на годишната си печалба

Компанията планира обратно изкупуване на акции за 20 млрд. долара

16:19 | 15.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Гигантът в търговията на дребно Walmart прогнозира по-малък спад на годишната си печалба, след като търсенето на хранителни продукти се задържа стабилно въпреки по-високите цени, а намаленията на дрехи и електроника привличат повече засегнати от инфлацията купувачи в САЩ, предава Ройтерс.

Компанията също така повиши прогнозата за годишните си нетни приходи от продажби и обяви нов план за обратно изкупуване на акции за 20 млрд. долара, което доведе до 5% ръст на стойността на книжата преди началото на борсовия ден.

Продажбите на храна и други продукти от първа необходимост, които запълват голяма част от рафтовете в магазините на Walmart, се доказаха като устойчиви, въпреки че купувачите намаляват другите си разходи заради рекордната инфлация.

Големите намаления и фокусът върху задържането на цените под тези на конкурентите също помогнаха на Walmart да грабне пазарен дял от по-малките играчи.

Въпреки това тези ходове са засегнали брутните маржове, които са потънали с 89 базисни пункта през третото тримесечие, завършило на 31 октомври.

Компанията заяви, че очаква коригираната печалба на акция за фискалната 2023 г. да спадне с 6% до 7%. По-ранната прогноза беше за понижение с 9% до 11%.

Walmart обяви, че очаква нетните ѝ приходи от продажби да се увеличат с 5,5% през фискалната 2023 г. спрямо по-рано очаквания ръст с 4,5%.

Общите приходи за третото тримесечие са се повишили с 8,7 на сто до 152,81 млрд. долара, което е над средната прогноза на анализаторите за 147,75 млрд. долара, сочат данни на Refinitiv.

Walmart навлиза в празничното тримесечие с инвентар, оценен на близо 65 млрд. долара спрямо 60 млрд. долара за предходните три месеца.

Въпреки това Walmart очаква, че приходите ѝ от продажби от обектите ѝ, отворени в САЩ преди повече от година, да се увеличат с около 3%, което е под прогнозата за 3,4% ръст. Коригираната печалба на акция за четвъртото тримесечие ще спадне с 3 до 5 процента според Walmart, докато анализаторите очакват 4,5% понижение.

През последните седмици Amazon и Walmart предупредиха за спад на търсенето по време на празничния сезон.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:19 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още