IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

За да не съкращава някои служители, McDonald's намалява заплатите им

Съкращенията и промените във веригата за бургери засегнаха служителите в САЩ и в чужбина и в различни отдели

22:31 | 07.04.23 г. 3
Автор - снимка
Създател
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg
Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

Започналото през тази седмица преструктуриране на McDonald's Corp. обхваща цялата компания, което генерира стотици съкращения, а за някои служители - намаляване на заплатите им, пише The Wall Steet Journal, позовавайки се на запознати с въпроса източници.

Съкращенията и промените във веригата за бургери засегнаха служителите в САЩ и в чужбина, в централата на McDonald's в Чикаго и в другите ѝ офиси, както и в различни отдели, включително маркетинг и операции.

Корпоративното преструктуриране се е разгърнало в процес, състоящ се от няколко части, през тази седмица, твърдят някои от източниците и показват вътрешните комуникации на компанията. В понеделник McDonald's временно затвори офисите си в САЩ и започна да информира някои корпоративни служители за съкращенията, предаде The Wall Street Journal. 

Веригата за бързо хранене също така е предложила на някои служители възможност да останат в компанията с намаляване на компенсационните им пакети (заплатите), включително промени в позициите им и придобивките - като бонуси и предоставяне на акции. 

Според вътрешнофирмен имейл, изпратен в четвъртък, преструктуриранията тази седмица включват промени в позициите и повишения на други служители, включително близо 10 американци, работещи в сферата на операциите, финансите и маркетинга.

Компаниите в цялата американска икономика съкращават работни места, често позиции на „бели якички", на фона на опасенията за потенциална рецесия. Уволненията, започнали в технологичния сектор през миналата година, се разпространиха и в други отрасли, като наскоро редица концерни – от Goldman Sachs Group Inc. до Amazon.com Inc., намалиха броя на служителите си.

В имейл от четвъртък McDonald's съобщи на собствениците и операторите на ресторанти в САЩ, че ще закрие някои офиси през следващите месеци, като заяви, че те не са достатъчно натоварени, тъй като повечето служители по места прекарват времето си в ресторантите. Компанията заяви, че вместо това ще приеме единна национална структура, която ще контролира 10-те си офиса. 

„Въпреки че марката McDonald's е в най-силната си позиция от години насам, ние също така признаваме, че нашият бизнес става все по-сложен през последните години", казва Джо Ерлингер, президент на McDonald's за САЩ, в имейла, прегледан от изданието.

Във вътрешен имейл от миналата седмица McDonald's съобщава на служителите в САЩ и на някои международни служители, че трябва да работят от понеделник до сряда от вкъщи, за да може компанията да взема решения за персонала виртуално. McDonald's помоли служителите да отменят всички лични срещи с доставчици в централата на компанията.

Сред съкратените са служители на високи позиции, които са работили в McDonald's в продължение на десетилетия, както и такива, които са заемали длъжности в компанията само от няколко години. Някои от тях написаха емоционални прощални съобщения до колегите си и операторите на ресторанти, включително директор, който е работил в McDonald's повече от 20 години и се сбогува чрез хайку, публикувано в LinkedIn. 

„Това не е сбогуване - а бележка „до скоро" - радвам се за теб", гласят заключителните думи на стихотворението.

Според запознати консултантската фирма McKinsey & Co. е била съветник на McDonald's при преструктурирането на веригата. 

През последните години концернът проведе няколко кръга от съкращения. През 2018 г. веригата заяви, че съкращава мениджмънта си, за да бъде „по-динамична, гъвкава и конкурентоспособна". Тогава McDonald's заяви, че съкращенията ще се случат като част от план за половин милиард долара за свиване на административните разходи до края на 2019 г.

Главният изпълнителен директор Крис Кемпчински заяви в интервю през януари, че очаква да спести пари като част от тазгодишната оценка на служителите, но каза, че няма определена сума в долари или брой работни места, които трябва да бъдат спестени. Служител на McDonald's. Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg Служител на McDonald's. Снимка: Kyle Grillot/Bloomberg

В съобщение на компанията от януари McDonald's заяви, че работи в твърде много насоки, което води до разсейване и забавя иновациите. Веригата заяви, че има за цел да консолидира дейността по някои проекти и да спре или да се откаже от други.

Преди съкращенията в McDonald's са работили над 150 000 души в световен мащаб на корпоративни позиции и в ресторантите на компанията, като 70% от тях са били разположени извън САЩ, съобщи веригата през февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:35 | 08.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

3
rate up comment 3 rate down comment 0
sssaaa
преди 1 година
Изтеглиха си джънкфуудите от Русия и ся ще фалират
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 2 rate down comment 1
BoyanAsenov
преди 1 година
Принципно няма грешка, но е малко подвеждащо, благодаря, ще перефразирам
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 6 rate down comment 2
evlogi
преди 1 година
Бойчо, оправи си заглавието,че ChatGPT дебне....
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още