IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Nestlé поставя устойчивото отглеждане на шоколад в сърцето на програмата Income accelerator

Тя започва през 2020 г. като пилотен проект с 1000 фермерски семейства в Кот д’Ивоар и само две години по-късно беше разширена, разказва Даниела Йорданова, бизнес мениджър "Шоколадови и захарни изделия" Югоизточен пазар

15:40 | 16.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Даниела Йорданова. Снимка: Nestlé
Даниела Йорданова. Снимка: Nestlé

Даниела Йорданова е бизнес мениджър "Шоколадови и захарни изделия" Югоизточен пазар на Nestlé. Тя разказва за някои от мерките на компанията за устойчивост и бъдещето на програмата Income accelerator.

Г-жо Йорданова, бихте ли разказали  малко повече какво представлява програмата Income accelerator?

- В продължение на много години Nestlé изгражда пътна карта за устойчивост, съсредоточена върху три основни области – хората, семействата и домашните любимци. Интересуват ни взаимодействието между хората и планетата, както и между хората и общностите. Дългосрочната цел на Nestle Confectionery е да спечели сърцата и доверието на нашите потребители както със страхотен вкус, така и с отговорни марки. Това е и причината да стартираме програмата Income accelerator.

Шоколадът е най-вкусната съставка в нашите блокчета KitKat®. Но отглеждането на какао е свързано с множество предизвикателства, като обезлесяване, рискове от детски труд и ниски доходи за домакинствата, отглеждащи какао.

Всичко започна през 2009 г., когато се роди планът Nestlé® Cocoa, от който Income accelerator е част.

Точно като четирите парченца на KitKat®, ние имаме четири стълба, които вдъхват живот на тази програма:

  • Достъп до образование – подпомагаме образованието на деца от 6 до 16 години.
  • Добри земеделски практики – подпомагаме внедряването на практики, които променят земеделието, например ефективно подрязване на дървета, за увеличаване на производителността на културите.
  • Агролесовъдни дейности – като например, засаждане на горски и овощни дървета в какаовите ферми. Това осигурява така необходимата сянка за какаото, което помага да се намали въздействието на изменението на климата и подкрепя биоразнообразието.
  • Диверсифициране на доходите – подпомагаме жените да започнат бизнес и така семействата им да имат още един източници на доходи.

Какво бяха причините да стартирате тази програма и какво е посланието, което KitKat® иска да отправи към потребителите с нея?

- Бедността, увеличените климатични рискове, ограниченият достъп до финансови ресурси, лошата инфраструктура и липсата на достъп до образование са само част от многото рискове, пред които са изправени семействата, отглеждащи какао. Програмата Income accelerator беше създадена, за да помогне за справяне с тези предизвикателства. С ясен фокус върху доходите, програмата има за цел да подобри поминъка на семействата, отглеждащи какао и да помогне за справяне с рисковете от детски труд. Вярваме, че програмата ще доведе до повишена устойчивост, равенство и възможности за общностите, отглеждащи какао. Така когато се наслаждавате на KitKat®, произведен с какао от устойчиви източници, вашата почивка не само ви кара да се чувствате добре, но и прави добро.

В кои страни, в които Nestlé оперира, се развива програмата? Имате ли планове да я приложите и в други държави?

- Програмата започна през 2020 г. като пилотен проект с 1000 фермерски семейства в Кот д’Ивоар и само две години по-късно беше разширена, обхващайки вече 10 хил. семейства в районите около Абенгуру, Гагноа и Диво. През 2024 г. програмата ще бъде разширена и в Гана. Това е от изключителна важност защото Кот Д’Ивоар и Гана произвеждат над 75% от какаото в света. Амбицията ни е до 2030 г. да обхванем 160 000 фермерски семейства в цял свят – на практика цялата ни система от производители на какао.

Разкажете ни какво представлява инициативата Breaks for Good и как тя помага на програмата?

- Breaks for Good поставя производителите на какао в центъра на нашия продукт чрез програма Income accelerator. Вярваме, че няма по-подходяща марка от KitKat®, която да представя усилията ни положително въздействие върху общностите, произвеждащи какао.

KitKat® Breaks for Good е по рафтовете на магазините в 27 европейски държави от януари 2024 г. а от май 2024 г. и в Обединеното кралство. Започвайки в Европа, новият KitKat® има за цел да повиши осведомеността и да внесе повече прозрачност относно произхода на какаото, използвано в нашите емблематични продукти.

Дългосрочната цел на Nestlé е да трансформира своите глобални източници на какао и да постигне пълна проследимост на какаовите си продукти от производителя им до фабриката ни.

Инициативата Breaks for Good дава възможност на нашите потребители да се чувстват удовлетворени и горди, че с едно малко действие допринасят за по-добро и устойчиво бъдеще на нашата планета.

Как се е развива програмата Income accelerator от момента на стартирането си през януари 2022 г.? Какво количество какао се добива през програмата на годишна база?

- На този етап резултатите са повече от обнадеждаващи. Данните, събрани и проверени от KIT Royal Tropical Institute – от нашия пилотен проект, обхващащ 1000 семейства, отглеждащи какао, показват, че програмата има положително въздействие върху нивата на записване в училище сред домакинствата, участващи в пилотния проект. Това са окуражаващи резултати в усилията ни да се справим с първопричините за детския труд в отглеждането на какаото.

Income accelerator също има положителен ефект върху участието на жените във вземането на решения в селскостопанските инвестиции и дейности, включително чрез Village Saving Loan Associations (VSLA), които са създадени като част от пилотния проект в Кот д'Ивоар. Това може да доведе до по-добро разпределение и използване на ресурсите, тъй като жените са по-склонни да правят разходи, които са от полза за цялостното благосъстояние на домакинството, като например повишаване на продоволствената сигурност, подобряване на достъпа до образование и здравеопазване или диверсификация на източниците на доходи.

Повече от 96% от отговарящите на условията домакинства вече имат мобилни портфейли (Mobile Money Account), предоставящи безопасно и надеждно средство за управление и използване на финансовите ресурси, което допринася за по-голям финансов контрол и гъвкавост за домакинства.

По своята същност програмата е пионерска, предизвикателна и вдъхновяваща за всички участници. Решени сме – заедно с нашите партньори и доставчици – да надграждаме наученото, да увеличим въздействието и да вдъхновим какаовата индустрия.

Какви мерки са в сила в програмата за справяне с проблеми като разликата в доходите и детския труд?

- Общностите, отглеждащи какао, са изправени пред огромни предизвикателства, от бедността в селските райони и нарастващите климатични рискове до липсата на достъп до финансови услуги и основна инфраструктура, като вода, здравеопазване и образование. Тези фактори могат да доведат до социални проблеми, включително разпространението на риска от детски труд в семейните ферми.

Income accelerator има за цел да осигури дълготрайно въздействие чрез стимулиране на записването на деца в училище, като същевременно напредва в практиките за регенеративно земеделие и равенството между половете. Програмата насърчава практики, които увеличават производителността на културите и помагат за осигуряване на допълнителни източници на доходи, които имат за цел да премахнат разликата в доходите за живот и да помогнат за защитата на децата.

По какъв начин програмата помага за равноправието между половете?

- Разглеждайки семейството, ние придаваме все по-голяма стойност на жените като носители на положителна промяна. Насърчаваме жените да се присъединяват към различни асоциации, предимно към такива, ръководени от жени от общността, които помагат за напредъка на жените чрез финансово включване и ограмотяване. Помагаме им да се включват в различни обучения, като например обучения за дейности, генериращи приходи. Тези програми често предоставят на жените достъп до основни финансови услуги – като парични депозити и кредитни улеснения – които помагат на цялото семейство. Организираме и обучения за равенство между половете – официално известни като Обучение за действия по отношение на пола в мащаб (GALS) – които насърчават съпрузите и съпругите да обмислят заедно своите роли и отговорности при вземане на решения в домакинството.

Как Nestlé си сътрудничи с партньори и доставчици, за да гарантира проследяемост и поддържане на най-високите стандарти на какао, произведено в рамките на Income accelerator?

- Пътуването на какаовите зърна започва в Кот д'Ивоар, където се отглеждат и събират от семейства, отглеждащи какао, участващи в програмата, и приключва в нашите фабрики в Хамбург и София. Предстои включването и на други наши фабрики в програмата.

По пътя нашите партньори гарантират най-високите стандарти за разделяне на продукцията, използвайки физически, цифрови и административни средства. Всеки фермер има уникален идентификатор, свързан с торбите с какао, доставени от всеки фермер. Какаото от програмата е цифрово идентифицирано чрез уникален

баркод и се съхранява отделно от това на други производители. Все едно пътуват с нещо като виртуален паспорт, който се подпечатва на всеки етап от пътуването на какаото

Партнирате си с Cargill и Rainforest Alliance. Как тези партньорства подпомагат устойчивите практики на Nestlé и какъв конкретен принос имат те към програмата?

- Нашата амбициозна програма не би била възможна без подкрепата и приноса на нашите дългогодишни партньори. Наред с IDH (Инициатива за устойчива търговия), ICI (Международна инициатива за какао), Алианса за тропическите гори, правителства, доставчици, кооперативи и фермери, ние непрекъснато измерваме, оценяваме и укрепваме програмата, за да постигнем максимално въздействие върху фермерските семейства. Cargill гарантира физическото отделяне на какаото, произведено по програмата, чрез тяхната собствена система за проследяване, а Rainforest Alliance удостоверява проследимостта на зърната.

Последна актуализация: 15:41 | 16.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още
Финанси виж още