IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Руски бизнесмен, подкрепящ войната, планира да придобие активите на Danonе в страната

Това се случва месеци, след като Москва пое временния контрол върху тях

19:20 | 21.02.24 г.
Автор - снимка
Създател
Снимка: Bloomberg
Снимка: Bloomberg

Руски бизнесмен, който се изявява като поддръжник на войната в Instagram, планира да придобие руски активи на Danone за 17,7 млрд. рубли (191,52 млн. долара), съобщaват от Financial Times, цитирани от Ройтерс , месеци след като Москва пое временния контрол върху тях.

Сделката ще отбележи последното прехвърляне на активи на западна компания към подкрепящи Кремъл бизнесмени, след като десетки чуждестранни компании продадоха или изоставиха бизнесите си в страната след руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г.

Цитирайки писмо, изпратено до министъра на земеделието Дмитрий Патрушев, FT пише, че френският производител на млечни продукти планира да продаде операциите си в Русия на член на назначения от Кремъл мениджърски екип, ръководен от Якуб Закриев, племенник на чеченския лидер Рамзан Кадиров.

Danone, която трябва да представи отчета за представянето си през цялата 2023 г. на 22 февруари, отказа да коментира случая. Кремъл пое временен контрол върху руските активи на Danone през юли 2023 г. в отговор на санкциите срещу руски компании в чужбина.

Компанията Vamin Tatarstan, собственост на бизнесмена Минтимер Мингазов, планира да купи бизнеса на Danone, преименуван в Русия като Life & Nutrition, според Айрат Мухамадеев, директор в новосъздадената компания Vadim Tatarstan.

От компанията и министерството на земеделието не отговориха на запитванията за коментар.

Danone ще получи 10 млрд. рубли (108,40 млн. долара) за собствения си капитал, докато 7,7 милиарда рубли ще отидат за обслужване на дълга на руското подразделение.

От  писмото става ясно, че цената представлява 56% отстъпка от пазарната стойност. Москва изисква отстъпки от поне 50% при продажба на чуждестранни активи след руска оценка.

Мухамадеев отбеляза, че Danone са се съгласили  да подкрепят Life & Nutrition до юли 2025 г., за да запазят високите стандарти за качество.

Продажба  по време на криза

Мингазов е бил включен в Борда на компанията, след като Закриев пое контрола, показват документи, чиято достоверност е потвърдена от източници, запознати с въпроса.

На последния си пост в Instagram Мингазов се усмихва заедно с Ахмед Дудаев, министър на информацията на Чечня, който е подкрепил назначението на Закриев.

След конфискацията през юли Danone отписа руски операции на стойност около 700 млн. евро, след като по-рано предупреди, че сделката за продажба на звеното може да доведе до отписване на до 1 млрд. евро.

Иън Маси, ръководител на отдел за корпоративно разузнаване в консултантската компания S-RM, каза, че всяка продажба е за предпочитане пред некомпенсирано държавно поглъщане и сделката позволява на Русия да упражнява по-строг контрол върху стратегически активи в хранително-вкусовата промишленост.

„Това е проблемна продажба в истинския смисъл на думата и е малко вероятно Danone да е имал много опции при преговорите“, обобщи Маси

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 19:18 | 21.02.24 г.
Специални проекти виж още
Още от Търговия и потребителски стоки виж още

Коментари

Финанси виж още