IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Ограниченията срещу руските олигарси заплашват бума на луксозните имоти в Лондон

Миналата година чужденци са вложили над 3 млрд. долара в имоти в британската столица

10:54 | 01.03.22 г. 3
<p>
	<em>Снимка: Hollie Adams/Bloomberg</em></p>

Снимка: Hollie Adams/Bloomberg

Милиардери от цял свят се стичат към Лондон през последните десетилетия, привлечени от изобилието от луксозни имоти и дългата традиция в обслужването на ултрабогатите, пише Bloomberg.

Отношенията между града и супербогаташите обаче са подложени на нарастващ натиск. Правителството се готви да предложи нови закони срещу прането на пари, даващи правомощия на регулаторите да установяват собственици на имоти и да разследват богатство, а санкциите след нашествието на Русия в Украйна може да нанесат удар на някои от най-богатите жители на града и на активите им във Великобритания.

Това може рязко да преобърне привлекателността на британската столица като дестинация за чуждестранните пари.

Миналата година небритански купувачи са вложили над 3 млрд. долара в имоти в Лондон, сочат данните от Доклада за богатството (Welth Report) на консултантската компания Knight Frank. Градът оглавява класацията на градовете в света, в които са вложени най-много трансгранични частни капитали в недвижими имоти, изпреварвайки Ню Йорк, където има най-много хора с ултрависоко нетно богатство, Париж, Токио и Сингапур.

Докладът се основава на данни от 2021 г., преди нахлуването на Русия в Украйна, което предизвика най-тежката геополитическа криза от десетилетия и разтърси фондовите пазари, особено този в Русия.

Вълната от руски пари започна да се стича към Лондон преди около две десетилетия, когато олигарси започнаха да инвестират парите си от приватизирани държавни активи в западни компании и трофейни имоти. Роман Абрамович купи футболния клуб Челси, а много британски имения бяха придобити от руснаци, вследствие на което градът получи прякора „Лондонград“.

Сред популярните райони са Итън скуеър в Белгравия, наричан понякога Червения площад, и Сейнт Джорджс хил в Съри, анклав с площ от 3900 декара, където повечето жилища са на цена от 10 млн. паунда (13,4 млн. долара) нагоре.

Макар че руснаците остават значими купувачи, търсенето отслабна от 2014 г. насам след срива на рублата, който подкопа покупателната способност, казва Лиам Бейли, глобален ръководител на анализите в Knight Frank. Някои от най-известните имоти, купени през последните години, имат американски собственици като Кен Грифин, който плати 95 млн. паунда за имение близо до Бъкингамския дворец през 2019 г., и от китайци като Чун Чун Киу, който купи Найтсбридж хаус за 210 млн. паунда през 2020 г.

„Ако руското търсене намалее заради настоящата криза, малко е вероятно това да има значителни последици за представянето на пазара“, смята Бейли.

Войната обаче ускорява намерението на премиера Борис Джонсън да прокара закон за дългоотлагания регистър на чуждестранните собственици на имоти като част от санкциите срещу руския елит и борбата с прането на пари. Това може да обезсърчи някои купувачи не само от Русия, а също и от Китай и други части на света, където купувачите искат да запазят анонимност.

Засега Лондон процъфтява като дестинация за супербогаташите, един от малкото градове в света, които отново се превърнаха в инвестиционна крайна точка на фона на възстановяването от COVID-19.

Цените на луксозните имоти нараснаха рекордно, стимулирани от ниските лихви, растящите заплати и по-гъвкавата среда за работа, отбелязва Knight Frank. Периодът също така беше относително добър за милиардерите. 500-те най-богати хора в света прибавиха над 1 трлн. долара към състоянието си през 2021 г. въпреки продължаващата пандемия, показва индексът на милиардерите на Bloomberg.

Ръстът на цената на акциите и на жилищата миналата година на фона на разхлабването на паричната политика от банките увеличи с 9,3% броя на хората с ултраголямо нетно богатство - т.е. с активи на стойност от 30 млн. долара нагоре, според определението на Knight Frank. Северна Америка повежда в класацията, като броят на хората с ултраголямо нетно богатство там е нараснал с 12%, а тези групи в Азия и Европа отбелязват ръст от около 7%. Африка е единственият регион със спад от 0,8%. Лондон Лондон

Къде са богатите?

„Ръстът на цените на активите – от имотните пазари до фондовата борса и луксозните стоки, подкрепят богатството на заможните хора в достатъчна степен, за да имат портфейли с инвестиции“, коментира Флора Харли, заместник-главен редактор на доклада на Knight Frank.

Тази година предизвиква сътресения в създаването на богатство. Още преди геополитическото напрежение фондовите пазари отбелязваха спад заради опасения за растящи лихви, а Китай продължи да придвижва дневния си ред за „общ просперитет“.

Knight Frank прогнозира, че броят на ултрабогатите хора ще достигне 784 хил. души до 2026 г., което ще е два пъти повече спрямо десет години по-рано, а ръстът ще се дължи основно на Азия и Австралазия. Правителствата, които се стремят да разрешат проблема с неравното разпределение на богатството, ще повишат данъците върху богатите, намалявайки вариантите за юрисдикции с ниски данъци.

САЩ и Великобритания са най-популярните места за закупуване на дом от ултрабогаташите, а цените са нараснали до най-високото си равнище в Дубай и Москва с повишение от над 40% във всеки от двата града.

Прованс в Южна Франция има най-разнообразното заможно население с хора от 53 националности, притежаващи жилище там, спрямо 45 в Лондон.

Съседно Монако в същото време е на първо място по относителна цена на жилищата, като 1 млн. долара купуват по-малко от 15 кв. м от луксозен имот там, най-ниското ниво сред градовете в класацията. Хонконг е на второ място с 21 кв. м, а Лондон е на трето с 31 кв. м. На обратния полюс в Сао Пауло сумата е достатъчна за закупуването на 256 кв. м.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 06:38 | 11.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

3
rate up comment 0 rate down comment 1
юрист
преди 2 години
Прочетете статията ''Руски бизнесмен предлага 1 милион долара за главата на Путин'' в калдата ;0
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 1 rate down comment 0
urania
преди 2 години
Хитро. Примамват богатите клиенти , а после чрез санкции присвояват парите им. Мародери.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 1
aldy
преди 2 години
Ха сега де, някои подвиха опашка, защото интересЪТ клати фесЪТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още