IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Големи банки в Хонконг вдигат лихвите по ипотеките, цените на жилищата може да паднат с 10%

Имотният пазар в азиатския финансов център е под натиск след четирите повишения на лихвите от централната банка тази година

12:21 | 19.08.22 г. 1
От години Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света. Снимка: Bloomberg LP
От години Хонконг е най-недостъпният жилищен пазар в света. Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Хонконг може да намалеят с 10% през второто полугодие, след като две големи банки повишиха лихвите по ипотечните кредити за нови купувачи на жилища до най-високото им ниво от 2008 г. насам, прогнозира Bloomberg Intelligence.

HSBC Holdings и Standard Chartered повишиха лихвите по жилищни заеми в Хонконг с 25 базисни пункта за първи път тази година. В резултат на това цените на жилищата може да намалеят с 5% до 10% през второто полугодие, което ще подложи на изпитание покупателната сила на купувачите, отбелязват анализаторите от BI Патрик Вон и Франсис Чан.

Имотният пазар в азиатския финансов център е под натиск след четири лихвени повишения от фактическата централна банка тази година. Цените на жилищата в Хонконг вече спаднаха с над 4% след напускането на местни жители заради политическо напрежение и едни от най-ограничителните политики за карантина в света, сочат данни на Centaline.

Базираната в Лондон HSBC е имала към юли над 20% пазарен дял в Хонконг по отношение на ипотечните кредити, както за стари, така и за нови жилища, сочат данни на mReferral Mortgage Brokerage Services. След хода на HSBC месечните вноски по ипотечните кредити на стойност 5 млн. хонконгски долара (637 250 щатски долара) ще се увеличат с 1324 хонконгски долара, или 6,7%, съобщава mReferral. Тя очаква още местни банки да последват примера.

Това може да подложи на още по-голям натиск най-недостъпния имотен пазар в света, като Goldman Sachs прогнозира спад на цените с 20% до 2025 г. Пазарът се подготвя също за повишаване на основните лихви от кредиторите тази година. Всички 12 икономисти, участвали в допитване на Bloomberg, са заявили, че основните лихви ще се покачат тази година, някои от които със сто базисни пункта.

Хонконгската парична администрация (HKMA) повиши бенчмарковата лихва четири пъти тази година, включително със 75 базисни пункта през юни, в унисон с „ястребовия“ подход на Федералния резерв. Паричната политика на бившата британска колония следва тази в САЩ, тъй като хонконгският долар е обвързан с щатската валута.

През юли 6,5% от старите жилища са били продадени на загуба, най-високото ниво от 2010 г. насам, сочат данни на Ricacorp Properties. Компанията посочва по-бързото от очакванията повишаване на лихвите и емигрантските тенденции като фактори, които вредят на пазара.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 17:21 | 13.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 5 rate down comment 1
sssaaa
преди 1 година
Да купуват при нас в България. Тука който и "специалист" да питаш ще ти каже, че цените ще са само на горе.Как така ще продават на загуба от 6,5% в Хонконг?!?! Тия са егати тъпите. Тука в БГ се продава с 300% печалба, но за сметка на това с много високо "качество", не като в ХонМонКон.... няква си измислена страна без история.Тук веднага ще получат Качество на живот, където със сигурност не подозират, че съществува. Даже все още може се намери панел за 200к Евра по Сф за ремонт или 300к без
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още