IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

До десет години 20% от офис площите в Европа може да станат гъвкави

193 хил. кв. м гъвкави офис площи са били усвоени през първото полугодие на тази година

15:18 | 18.10.22 г.
Амстердам, Париж и Лисабон са най-привлекателните пазари за гъвкави офис площи в Европа. Снимка: Jason Alden/Bloomberg
Амстердам, Париж и Лисабон са най-привлекателните пазари за гъвкави офис площи в Европа. Снимка: Jason Alden/Bloomberg

Наличностите от гъвкави офис площи в Европа ще достигнат около 20% от общите офис площи на Стария континент в идните десет години, прогнозира консултантската компания Savills наред със специализираното си подразделение за гъвкави офиси Workthere, цитирани от онлайн изданието Property-Magazine.EU. Но тенденцията ще варира значително според локацията и работната култура, тъй като определението за това какво се счита за „гъвкаво“ се разширява.

Търсенето на гъвкави офис площи в Европа е достигнало 193 хил. кв. м през първото полугодие на 2022 г. в унисон с отчетените нива за цялата 2020 и 2021 г., сочат данни на Savills. Амстердам, централният бизнес квартал в Париж и Лисабон са най-привлекателните пазари в този сектор в последните 18 месеца.

Търсенето на гъвкави офиси съставлява 5% от общото усвояване на офис площи в европейските градове през първото полугодие спрямо 3% по време на пандемията и постепенно се възстановява до нивата от 8-9%, наблюдавани преди COVID.

„Възстановяването на гъвкавия офис сектор е най-видимо от растящите нива на заетост. Според новия ни доклад Flexmark заетостта се е върнала на нивата преди пандемията от над 80% в частните офиси и над 65% за споделените пространства“, коментира Ед Бутерс, ръководител на Workthere Europe.

„Растящите цени на газа в Европа може също да ускорят завръщането на служители в офиса, тъй като те ще се опитат да намалят разходите за отопление в собствените си домове през зимните месеци“, допълва той.

„В бъдеще, ако нагласите на работодателите за наемане на служители отслабнат, а безработицата започне да расте, това може да намали общите необходими офис площи. Но икономическата несигурност ще стимулира както търсенето на по-гъвкави наемни договори, така и насочването към по-големи удобства. Разширяването на формите за работа ще подкрепи още повече търсенето на гъвкави площи“, обобщава Майк Барнс, асоцииран директор на европейските анализи в Savills.

„В съчетание с растящите разходи и време за ремонт на помещенията очакваме усвояването на гъвкави офиси да съставлява 5% от общите усвоени офис площи в Европа през 2023 г. и 6% през 2024 г. и да достигне 20% от офис наличностите в по-дългосрочен план“, добавя той.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:18 | 18.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още