IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Протестиращи осуетиха откриването на имотно изложение в Барселона

Активисти за жилищни права се обявиха против спекулациите с имоти, които задълбочават кризата с издръжката на живот

20:00 | 20.10.22 г.
Средните цени на наемите в Барселона достигнаха исторически връх през септември. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg
Средните цени на наемите в Барселона достигнаха исторически връх през септември. Снимка: Angel Garcia/Bloomberg

Стотици активисти забавиха откриването на международен имотен фестивал в североизточния испански град Барселона в сряда в знак на протест срещу спекулациите, които задълбочават разширяваща се криза с издръжката за живот, предава Ройтерс.

Десетки хора нахлуха в сградата на изложението, като скандираха лозунги и осуетиха церемонията по откриването преди да бъдат отстранени от полицията. Други се събраха пред сградата, където хвърлиха боя срещу някои от пристигащите участници. Служители на силите за борба с безредиците бяха изпратени да охраняват входа.

Групи, подкрепящи жилищните права, призоваха за бойкот на изложението The District World Summit 2022 в съвместна декларация, в която обвиниха местните власти, банки и инвестиционни фондове за класовото разслоение в града и растящите наеми.

„В град, наказан от икономическия контекст, където всеки ден има над 20 принудителни изгонвания от дома, научаваме, че основните виновници за проблемите на мнозинството хора ще се срещнат в Барселона, за да продължат стратегии за развитие, експлоатиращи територия и ресурси, да спекулират и да задълбочават процесите на обедняване и социално изключване“, допълниха те.

Активистите носеха плакати с надпис „Да защитим живота, да спрем The District“ и „Спекуланти, махайте се от кварталите ни“.

Очаква се над 1200 инвеститори да присъстват на изложението, в което ще вземат участие над 380 говорители от компании като Blackstone и компанията за частни капиталови инвестиции TPG, съобщиха организаторите.

Средните цени на наемите във втория по големина град в Испания нараснаха до исторически връх от 17,8 евро на квадратен метър през септември. Това е повишение с 20,3% на годишна база и далеч надхвърля 12-месечната инфлация в Испания от 8,9%, сочат данни на имотния портал Idealista.com.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:40 | 20.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още