IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Хонконг отчетоха най-големия си спад от 2016 г. насам

Индексът на цените на вторичния жилищен пазар е спаднал с 14% спрямо своя връх през 2021 г.

10:23 | 07.11.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Ценовият спад на жилищния пазар в Хонконг се ускорява с нарастването на разходите по заеми през последната пълна седмица на октомври, съобщава Bloomberg.

Индексът на хонконгската консултантска компания Centaline за цените на вторичния жилищен пазар се е понижил с 2% на седмична база, като това е най-големият спад за показателя от март 2016 г. Понижението отвежда индекса до най-ниското му ниво от декември 2017 г.

Имотният пазар в Хонконг беше един от най-големите бенефициенти от ниските лихвени проценти, като показателят на Centaline се повиши с над 500% спрямо най-ниското си ниво, записано през 2003 г., до най-високото от миналата година. Сега този възходящ тренд преминава към низходяща траектория, тъй като разходите по заеми скачат, икономиката се свива, а отливът на жители увеличава напрежението при предлагането.

Цените на жилищните имоти в Хонконг продължават да спадат заради повишените разходи по заеми. Източник: Bloomberg Цените на жилищните имоти в Хонконг продължават да спадат заради повишените разходи по заеми. Източник: Bloomberg

Индексът на цените на вторичния жилищен пазар е спаднал с 14% спрямо своя връх през 2021 г.

Едномесечните разходи по заеми в града, известни като HIBOR, нарастват до най-високото си равнище от 2008 г. насам поради обвързването на местната валута с щатския долар. Над 96% от ипотечните кредити са обвързани с този лихвен процент, според данни от септември за новите заеми на банковия регулатор на специалния административен район - Hong Kong Monetary Authority.

Едномесечните разходи по заеми на жилищния пазар в Хонконг достигат най-високото си ниво от 2008 г. насам. Източник: Bloomberg Едномесечните разходи по заеми на жилищния пазар в Хонконг достигат най-високото си ниво от 2008 г. насам. Източник: Bloomberg

Продажбите на нови жилища могат да достигне едва 50% от обичайните средни стойности, като това ще бъде най-ниското ниво от две десетилетия насам, изчислява Bloomberg Intelligence.

Това създава предпоставки за отстъпки от страна на строителните компании, за да продадат свободните жилища, най-вече студиата, при които търсенето остава слабо.

Goldman Sachs Group Inc. очаква цените на жилищните имоти в града да спаднат с 30% до 2023 г. спрямо нивата им от миналата година.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:23 | 07.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още