IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Нова Зеландия записаха най-големия си спад от 90-те години през октомври

Икономисти в страната очакват реалните цени на жилищата да изтрият силните си ръстове от последните две години и да се върнат на нивата си преди пандемията

10:15 | 15.11.22 г.
Цените на жилищата в Нова Зеландия нараснаха с 40% по време на пандемията. Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg
Цените на жилищата в Нова Зеландия нараснаха с 40% по време на пандемията. Снимка: Brendon O'Hagan/Bloomberg

Индексът на цените на жилищата в Нова Зеландия е отбелязал най-големия си спад от 30 години насам миналия месец, а продажбите са били особено бавни, засилвайки очакванията, че цените може да намалеят повече от прогнозите на много икономисти до този момент, предава Ройтерс.

Индексът на цените на жилищата, който отчита промените в цените на домове със сходни характеристики, е намалял за 11-и пореден месец и през октомври е отчел спад от 10,9% спрямо същия период на миналата година, сочат публикуваните във вторник данни на Новозеландския институт за недвижими имоти. Средните цени на жилищата са спаднали със 7,9% на годишна база.

Икономисти от Kiwibank коментират, че данните за цените на жилищата са отрезвяващи, като спадът на индекса е най-големият от началото на 90-те години на миналия век.

Растящите лихви по ипотечните кредити продължават да натежават върху цените на жилищата и продажбите, отбелязват те.

Цените на жилищата в Нова Зеландия нараснаха с около 40% по време на пандемията и достигнаха връхна точка през ноември миналата година на нива, които често бяха определяни от централната банка като неустойчиви. Но след като тя започна агресивно да повишава основната си лихва и лихвите по ипотечните кредити също тръгнаха нагоре, цените на жилищата бързо започнаха да намаляват.

Много икономисти очакват, че основната лихва ще продължи да расте, затова прогнозите са, че цените на жилищата ще продължат да се понижават.

Компанията Westpac съобщи във вторник, че очаква цените на жилищата да спаднат с 20% спрямо връхната им точка, докато преди това прогнозираше понижение с 15 на сто.

В тримесечните си икономически прогнози Westpac съобщи, че „реалните“ цени на жилищата ще намалеят с 30% спрямо връхната им точка през 2021 г. предвид по-широкото разпространение на високата инфлация в Нова Зеландия.

„Това напълно ще заличи ръстовете от последните години и ще върне реалните цени на жилищата на нивата им преди пандемията“, отбелязва компанията.

Голяма част от богатството на новозеландците е свързано с жилищния пазар и спад на цените на жилищата се очаква да понижи доверието и да забави разходите в идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:13 | 15.11.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още