IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Възможен ли е пазар на рециклирани строителни материали у нас?

"Главболгарстрой" започва проект за производство на висок клас вторични продукти за строителството и си поставя за цел да ги наложи на пазара

09:00 | 09.12.22 г.
Снимка: Главболгарстрой
Снимка: Главболгарстрой

Строителната компания „Главболгарстрой“ започва проект за производство на висок клас рециклирани материали, които да се вложат в строителството. Амбицията на проекта е да промени мисленето на строителния сектор у нас в посока използване на подобни продукти, като надеждите са след време това да се превърне в доходоносен бизнес, който да привлече и други компании да инвестират в такива решения.

Проектът, който ще се развива в следващите пет години, е одобрен за финансиране по програма „Хоризонт Европа“, а негов двигател е консорциум с представители на четири страни членки на ЕС – Белгия, България, Дания и Франция, и една страна кандидатка за членство – Сърбия.

„Проектът е насочен към продукти, които да бъдат наложени, за да се изгради реално пазар на рециклирани строителни материали“, съобщи Пламена Ненкова, ръководител на представителството на „Главболгарстрой“ в Брюксел, по време на конференция в София и допълни, че в България тези усилия са закъснели в сравнение с развитието в Западна Европа. Източник: Главболгарстрой Източник: Главболгарстрой

Основната дейност на проекта е свързана с изграждането на компактна мобилна инсталация за производство на рециклирани строителни материали. Тя ще изпълнява функции като предварително трошене, скрининг, магнитна сепарация, пречистване чрез флутация, които са в основата на производството на висок клас рециклиран продукт. Решението предвижда над 90% рециклиране на водата за производствени нужди, като на практика елиминира отпадъчните води. Сред останалите функции са сушене, раздробяване, смилане.

За процеса на смилането от „Главболгарстрой“ ще създадат иновативна технологична разработка - прототип на конусна трошачка с импулсен генератор, която е в ранен етап, като целта е да бъде успешно развита в рамките на проекта. „С решението на практика се избягва последващото смилане в мелници, намаляват се разходите за електроенергия, съкращава се времето за производство“, обясни Ненкова и допълни, че компанията вече има полезен модел за него в Българското патентно ведомство.

Целта на проекта е да наложи на пазара всички разработени рециклирани продукти. Те са разделени в три групи – вторични продукти от дейности по подготовка за повторна употреба, нови рециклирани продукти като трошен камък, инертни материали, иновативни циментови добавки и нови композитни материали с рециклирано съдържание като бетон, разтвори, зидарски елементи.

Новите продукти ще бъдат тествани лабораторно, а за иновативните продукти, за които не съществуват процедури по Оценка на съответствието, ще бъдат разработени такива процедури и ще бъдат изпратени за одобрение от съответните органи. „На европейско равнище за документация за издаване на европейско техническо одобрение разчитаме на подкрепа от партньорите ни от Европейската строителна асоциация (ФИЕК), които да поставят дебата в Брюксел и по този начин на практика да се гарантира потенциалната употреба на тези продукти на европейско ниво“, каза Ненкова.

Предлаганите решения ще бъдат допълнително валидирани и демонстрирани в една от четирите общини в България – Монтана, Самоков, Сливница и Костинброд, подкрепящи проекта. Както и в община Пирот в Сърбия, която също е партньор по проекта. Иновативните материали, които ще бъдат произведени, ще бъдат тествани на обекти на „Главболгарстрой“.

Важно място в процеса има и законодателната рамка, затова за участие в проекта са привлечени асоциации и неправителствени организации, обединени в териториален клъстерен център за целия регион на Югоизточна Европа, на които ще се разчита да създадат правилната законодателна среда за прилагането на решенията. В клъстера ще бъдат включени още представители на публичните власти, индустрията, академичните среди. В рамките му ще бъде създадена и електронна платформа за търговия с рециклирани материали.

Основен принцип в проекта е селективно разрушаване, като идеята е в мобилната инсталация да постъпва определено количество строителни отпадъци, които на 95% да бъдат рециклирани. На Датския технологичен институт, който също е сред партньорите в проекта, ще се разчита да предложи решения за разрушаване на сгради по интелигентен начин, които да улеснят последващото производството на рециклирани строителни продукти и материали. От института се очакват и решения, свързани с одит и оценка на опасните компоненти при разрушаването, и най-добри практики за идентифициране на замърсители.

„Идеята на проекта е да е пилотен не само за България, а и за региона, като покажем във времето, че е работещо решение, което следва да бъде мултиплицирано в различни райони на страната и в региона“, каза Ненкова.

 Друг иновативен проект, в който „Главболгарстрой“ участва, е проектът NRG-STORAGE, разработващ многофункционална и енергийно спестяваща циментова пяна (NRG-пяна). Целта на пяната е да предложи в бъдеще по-добри решения от съществуващите към момента изолационни материали на пазара. Проектът се финансира по програма „Хоризонт 2020“ и в него за партньори също са привлечени западноевропейски университети. В следващата фаза на проекта, която се очаква да започне в най-скоро време, компанията ще следи поведението на изолационния материал в различните атмосферни условия на четирите сезона в България. Очакванията са тестовете да покажат, че пяната има с 25% по-добър изолационен капацитет, поне 10% по-висок капацитет за съхранение на енергия и с между 10% и 25% по-висока от съществуващите към момента водонепропускливост и херметичност.

Иновативният материал ще бъде изпробван на 27 демонстрационни стени в Западна Европа, три демонстрационни сгради в България, както и на два демонстрационни обекта на съществуващи нежилищни сгради в Испания и Германия. Демосградите в България вече са изградени на площадка на „Главболгарстрой“ в с. Кривина.

Концепцията се развива за нежилищни сгради, но в бъдеще може да бъде предложена като решение и за жилищни, съобщи Ненкова. Система за мониторинг ще контролира топлинния комфорт, като идеята е да се поддържа температурен диапазон между 20 и 27 градуса.

„Главболгарстрой“ има интереси и в сферата на преноса на водород по съществуващата газопреносна мрежа и производството на зелен водород за приложение в индустрията и сградния сектор. Компанията е член на Европейския алианс за чист водород и се стреми към партньорства за развиване на пилотни идеи в тази област.

Последна актуализация: 19:54 | 08.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още
Финанси виж още