IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Спадът на цените на жилищата в Торонто се забавя заради по-малкия брой имоти за продажба

Само 4544 жилища са били продадени в най-големия канадски град през ноември, което е спад с почти 50% на годишна база

11:48 | 07.12.22 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Торонто са отбелязали най-малкия си спад от началото на годината през ноември, тъй като по-малко хора са обявили жилищата си за продажба. Така те са забавили корекцията на цените на жилищата, която започна с повишаването на лихвите, предава Bloomberg.

Бенчмарковата цена на жилищата в най-големия канадски град е спаднала с 0,8% до 1,09 млн. канадски долара (802 хил. щатски долара), най-малкото месечно понижение, откакто цените започнаха да намаляват през април, показват публикувани данни от Регионалния борд за недвижими имоти на Торонто.

Активността е малка – само 4544 жилища са били продадени през ноември, което е спад с 49% спрямо година по-рано. Под 8900 жилища са излезли на пазара през ноември, понижение спрямо октомври и спрямо същия период на предишната година. Цените на жилищата в Торонто продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Торонто продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP

Бордът за недвижими имоти съобщи, че данните показват забавяне на корекцията. „Подчертаната низходяща тенденция при цените от пролетта достига своя край“, коментира Джейсън Мърсър, главен пазарен анализатор, в комюнике.

Цените на жилищата в Толонто и други канадски градове със скъпи имоти отбелязват рязък спад тази година на фона на бързото повишаване на лихвите от централната банка за борба с инфлацията. Но сега, когато икономиката започва да показва признаци на буксуване, Канадската централна банка сигнализира, че кампанията ѝ за повишаване на лихвите може да наближава края си.

Това може да накара повече бъдещи продавачи на жилища да отлагат пускането на домовете си на пазара с надеждата за възстановяване на цените, въпреки че забавянето при обявите и продажбите следва и сезонна тенденция в зимните месеци в Канада. Купувачите също изчакват заради темпа на покачване на лихвите.

„Виждаме да се проявява най-силното въздействие от по-високите лихви по кредитите“, отбелязва Мърсър в интервю за BNN Bloomberg Television. „В бъдеще е много вероятно да видим как купувачите, които предпочетоха да изчакат, се завръщат на пазара“, допълва той.

Макар че  трейдърите продължават да очакват повишаване на бенчмарковата лихва от Канадската централна банка на последното ѝ заседание за тази година днес, прогнозите са за ръст от четвърт процентен пункт. Централната банка пристъпи към пет поредни повишения на лихвите с най-малко 50 базисни пункта.

Цените на жилищата в Торонто са намалели с 18,4% спрямо връхната им точка по-рано тази година и средната цена достига около 1,34 млн. канадски долара на несезонно изгладена база.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:48 | 07.12.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още