IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Канада никога не са били по-недостъпни

Повишаването на лихвите по ипотечните кредити води до спад на цените, но те остават извън възможностите на много канадци

12:23 | 08.10.22 г.
Цената на жилищната собственост в Канада се равнява на рекордните 60% от доходите на канадците. Снимка: Bloomberg LP
Цената на жилищната собственост в Канада се равнява на рекордните 60% от доходите на канадците. Снимка: Bloomberg LP

За канадците никога не е било по-трудно да купят жилище, тъй като растящите лихви по ипотечните кредити неутрализират ползите от по-ниските цени, съобщава Royal Bank of Canada, цитирана от Bloomberg.

По-високите лихви, наложени от Канадската централна банка тази година, тласкат цената на жилищната собственост до рекордни нива спрямо средните доходи на домакинствата, отбелязват икономисти на RBC в свой доклад. Това означава, че общата цена на собствеността, включително ипотечни вноски, сега изсмуква 60% от доходите на обикновено домакинство. Това е над предишния рекорд от 57%, достигнат през април 1990 г.

„Кампанията за повишаване на лихвите на Канадската централна банка от март насам прибавя стотици долари към вноските по ипотечните кредити, които вървят с покупката на жилище“, коментира икономистът от RBC Робърт Хог. „Това, наред с повишаването на цените на имотите по време на пандемията, прави по-трудно от всякога да станеш собственик на жилище в Канада“, допълва той.

Инфлацията в страната все още е 7% и централната банка съобщи, че не е приключила с повишаването на основната си лихва, която нарасна от 0,25% на 3,25%. RBC очаква още едно повишение със 75 базисни пункта тази година.

Макар че резкият ръст на лихвите доведе до спад на цените на жилищата в страната шест поредни месеца, бенчмарковата цена на жилищата все още е с 44% нагоре в последните три години, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти. Тя достигна 777 200 канадски долара (565 800 щатски долара) през август.

„Рязката корекция на жилищния пазар, която започна тази пролет, заличава част от забележителните ръстове на цените по време на пандемията“, отбелязва Хог в доклада си. „Това трябва да помогне за намаляване на разходите за собственост догодина. Но вероятността от нови повишения на лихвите от Канадската централна банка ще засили натиска върху достъпността преди това“, допълва той.

До момента цените на жилищата в Канада са намалели със 7,4% спрямо връхната си точка през февруари, но RBC очаква спадовете да достигнат 14 на сто, преди да приключат идната пролет.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:23 | 08.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още