IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата в Канада поевтиняха за шести пореден месец

Бързо променящата се среда и несигурността, която тя предизвика, доведоха до спад в продажбите на жилища от 25% на годишна база

18:01 | 15.09.22 г.
Снимка: Bloomberg L.P.
Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на жилищата в Канада са намалели за шести пореден месец през август, задълбочавайки рязко низходящото движение, подсилено от бързото парично затягане на централната банка, пише Bloomberg.

Средната цена на жилищата в страната се е понижила с 1,6% на месечна база през август до 589 800 щатски долара, сочат данни на канадската Асоциация за недвижими имоти. Така общото понижение спрямо достигнатия през февруари връх се равнява на 7,4%.

Канадската централна банка се намира в един от най-агресивните си цикли на затягане в историята си, с които оскъпи заемите за потенциалните купувачи на жилища и силно охлади нажежения жилищен пазар в страната.

Бързо променящата се среда и несигурността, която тя предизвика, доведе до спад в продажбите на жилища от 25% на годишна база.

От март насам централната банка повиши лихвата си от 0,25% до 3,25%, като трейдърите и икономистите залагат на още един лихвен ръст през следващия месец, когато е заседанието на регулатора.

"Не сме виждали лихвите да се покачват с такъв темп от десетилетия", каза Дарън Кинг, икономист в National Bank of Canada. "Затова купувачите и дори търговците изчакват, за да видят кога ще спрат лихвите да се покачват", смята Кинг.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:02 | 15.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още