IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Стойността на притежаваните от канадците имоти е намаляла рекордно през второто тримесечие

Общото нетно богатство на жителите на страната се е стопило с 6,1% през същия период

18:03 | 12.09.22 г.
Цените на жилищата в Канада продължават да намаляват, а вноските по ипотеките се очаква да продължат да растат. Снимка: Bloomberg LP
Цените на жилищата в Канада продължават да намаляват, а вноските по ипотеките се очаква да продължат да растат. Снимка: Bloomberg LP

Нетното богатство на канадските домакинства е намаляло с почти 1 трлн. канадски долара (775 млрд. щатски долара) през второто тримесечие на фона на спадащите цени на жилищата и на акциите, предава Bloomberg.

Стойността на жилищните имоти, притежавани от домакинствата, е намаляла с 419 млрд. канадски долара (322 млрд. щатски долара) в трите месеца между април и юни, а финансовите активи са изгубили 531 млрд. канадски долара от стойността си, съобщи Канадската статистическа служба в понеделник.

Общо нетното богатство на домакинствата се е стопило с 6,1%, или с 990 млрд. канадски долара, най-големия спад в историята.

Цифрите илюстрират степента, в която по-високите лихви в света унищожават богатството на домакинствата в Канада, прибавяйки голямо затруднение за забавящата се икономика на страната. Средната цена на старите жилища в страната е намаляла с 10,5% спрямо първото тримесечие, съобщи статистическата служба. Доходите на канадските домакинства растат по-бавно от дълга през второто тримесечие. Графика: Bloomberg LP Доходите на канадските домакинства растат по-бавно от дълга през второто тримесечие. Графика: Bloomberg LP

Спънката за нетното богатство от жилищния пазар вероятно ще се задържи и през втората половина на тази година, тъй като цените на жилищата в Канада продължават да намаляват, а разходите по обслужването на ипотечните кредити се очаква да растат още.

Канадската централна банка повиши лихвата си с 0,75 базисни пункта до 3,25% миналата седмица и се очаква да го направи отново идния месец с още половин пункт. Лихвата се задържа на дъното си от 0,25% до март.

Въпреки това домакинствата остават много по-богати, отколкото бяха преди пандемията, като нетното им състояние е с 2,9 трлн. канадски долара по-голямо спрямо края на 2019 г. Стойността на притежаваните от домакинствата жилищни имоти е нараснала с 2,3 трлн. канадски долара през същия период.

Компаниите са се справили много по-добре през второто тримесечие благодарение на растящите цени на стоките, които са компенсирали спада на богатството на домакинствата. Нетната стойност на корпоративния сектор е нараснала с 812 млрд. канадски долара.

Пазарът на кредити за домакинствата като дял от разполагаемите доходи е отбелязал ръст до 181,7% спрямо 179,7% в първите три месеца на 2022 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:02 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още