IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Имотите в Канада поевтиняха най-рязко от поне 17 години

За първи път от 2019 г. цените на жилищата в страната спадат в продължение на три последователни месеца

15:08 | 18.07.22 г. 2
<p>
	<em>Снимка: Bloomberg L.P.</em></p>

Снимка: Bloomberg L.P.

Цените на жилищата в Канада отбелязаха най-големия си месечен спад от поне 17 години, тъй като въздействието на по-високите лихвени проценти е започнало да се разпространява в цялата страна. Средната цена на жилище в страната е паднала с 1,9% през юни спрямо предходния месец, сочат данни на Канадската асоциация за недвижими имоти, цитирани от Bloomberg.

Това е третият пореден месец на понижение на цените и носи най-резкия еднократен спад от 2005 г., откогато се следят данните. На фона на инфлация, която е на най-високото ниво от началото на 80-те години на миналия век, централната банка на Канада бързо увеличи цената на заемите, повишавайки лихвения си процент до 2,5% от 0,25% от началото на март. Това предизвика рязък обрат на пазара, тъй като все повече купувачи не успяват да си осигурят финансиране.

Продажбите са намалели с 5,6% на месечна база през юни.

В Торонто, най-големия град в страната и център на нейния финансов сектор, се отчита спад на цените с 4,5% за три месеца до 1,21 млн. канадски долара (около 928 хил. щатски долара). Поевтиняването на жилищата е най-изразено в градовете около Торонто, които спечелиха най-много по време на пандемията от Covid-19, тъй като хората използваха свободата на дистанционната работа, за да избягат от големия град.

Така например в западното предградие Оуквил е регистриран спад на цените с 10% през последните три месеца, докато цените в град Лондон в провинция Онтарио, на около два часа път с кола, са се понижили с 13%.

Поевтиняването се разпространява все по-широко. Цените са намалели и във Ванкувър и неговите отдалечени предградия Едмънтън и Халифакс. В Монреал цените са се понижили с 1,3%.

Пазарът във втория по големина град в Канада е "много по-малко брутален" от някои други места, защото е по-достъпен и предлагането на жилища все още е много ограничено, казва Дарън Кинг, икономист в National Bank of Canada. Въпреки това от банката прогнозират, че цените ще спаднат с около 10% в Монреал и с 15% в Торонто до края на 2023 г., допълва той.

В национален мащаб спадът на цените през юни представлява ускорение спрямо понижението от 0,5% през май и от 1% през април. За първи път от 2019 г. цените на жилищата в страната падат в продължение на три последователни месеца, въпреки че меката корекция идва след рекордните две години за канадския жилищен пазар, в които скочиха с 50%.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:53 | 14.09.22 г.
Специални проекти виж още

Коментари

2
rate up comment 1 rate down comment 0
julian12
преди 1 година
Толкова може, момичето...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 2 rate down comment 0
irish
преди 1 година
Ванкувър е на западния бряг, а Халифакс на източния. Какви квартали. Четете като превеждате.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още