IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Канада намаляват за седми пореден месец

Вдигането на лихвите по ипотечните кредити води до корекции на жилищните цени в редица градове

10:46 | 17.10.22 г. 1
Жилищните разходи вече изяждат около 60% от доходите на канадските домакинства. Снимка: Bloomberg LP
Жилищните разходи вече изяждат около 60% от доходите на канадските домакинства. Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Канада са намалели за седми пореден месец през септември и вече са спаднали с почти 9% спрямо връхната им точка, тъй като растящите лихви по кредитите карат купувачите да остават встрани от пазара, пише Bloomberg.

Бенчмаркът за цените на жилищата е намалял с 1,4% през септември спрямо месец по-рано до 766 хил. канадски долара (557 070 щатски долара), сочат данни на Канадската асоциация на недвижимите имоти. Това е по-малък спад спрямо свиването с 1,6% през август. Продажбите на жилища в Канада продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP Продажбите на жилища в Канада продължават да намаляват. Графика: Bloomberg LP

Покрайнините на Торонто и по-малки градове в южната част на Онтарио, където цените нарастваха по време на пандемията от COVID-19, продължават да са в плен на ценовите корекции. В Мисисауга, Онтарио, основната цена е спаднала с 13% от февруари насам. В Китчънър-Уотърлу, на около един час път с кола от Торонто, цените са надолу с 18 на сто.

Но редица градове, включително Калгари, Отава и Оуквил, Онтарио, отчитат ръст на цените през септември.

Очаква се Канадската централна банка да предприеме поне още едно повишение на лихвите с 50 базисни пункта на 26 октомври в усилията си да охлади инфлацията, която е близо до най-високото си ниво от 80-те години на миналия век. Плаващите лихви по ипотечните кредити, които вече са над 5% при повечето търговски банки, се променят, когато централната банка коригира основната лихва.

Основната цена в Торонто е намаляла по-малко в сравнение със средното национално равнище със спад от 0,6% през септември на сезонно коригирана основа, сочат данни на Канадската асоциация на недвижимите имоти. С това спадът в най-големия град в Канада от февруари насам е достигнал малко над 9%.

Активността се забавя, като продажбите са надолу с 32% спрямо предходния септември.

„Важно е да се помни, че все още сме в период на бърза корекция, като купувачи и продавачи опитват да се наместят, а много хора трябваше да отложат плановете си за търсене на жилище“, коментира Шаун Каткарт, старши икономист в Канадската асоциация на недвижимите имоти в комюнике. „Пазарът на препродажби може да остане слаб още известно време, а обратната страна на тази монета е още по-голям натиск върху наемните пазари“, допълва той.

Канадската централна банка повиши основната си лихва с три процентни пункта до 3,25% от март насам. Очакванията са тя да продължи да вдига лихвите до 4,25% догодина.

Това, от своя страна, може да продължи да оказва натиск върху жилищния пазар заради растящите лихви по ипотечните кредити. Общите разходи за жилищна собственост, включително вноски по ипотеките, са нараснали до около 60% от доходите на обичайно домакинство. Това е по-високо ниво в сравнение с началото на 90-те години на миналия век, отбелязаха икономисти от Канадската централна банка в неотдавнашен доклад.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:46 | 17.10.22 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
ivanzaprianov
преди 1 година
У нас кога :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още