IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Продажбите на жилища в Хонконг достигнаха най-ниското си ниво от 2008 г. насам

Не се очаква възстановяване на имотния пазар в града до средата на тази година въпреки повторното отваряне на границата с континентален Китай

13:21 | 05.01.23 г.
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg
Снимка: Paul Yeung/Bloomberg

Продажбите на жилища в Хонконг са намалели с 40% на годишна база и са достигнали най-ниското си ниво от световната финансова криза през 2008 г. насам, сочат данни на местния имотен регистър и прогнози на агенции за недвижими имоти, цитирани от Financial Times.

Спадът на един от най-скъпите имотни пазари в света се очаква да достигне дъно едва в средата на 2023 г. и цените на жилищата може да намалеят с още 10% тази година, твърдят анализатори.

Миналата година „беше най-лошата година от 2008 г. насам за жилищния пазар в Хонконг“, отбелязва Правеен Чудхари, анализатор в Morgan Stanley, специализиран в пазара на недвижими имоти в града.

Продажбите на жилища, осъществени от подразделението за жилищно строителство на най-богатия жител на Хонконг Ли Ка-шин, са намалели наполовина от 2021 г. насам, тъй като градът не успява да съживи икономиката си след години на строги ограничения заради COVID-19. Сделките с нови жилища на имотното подразделение на CK Asset Holdings на Ли са намалели от 900 през 2021 г. на около 450 през 2022 г., докато територията се бореше с първото си значително нарастване на случаите на COVID, което достигна връхна точка през март.

Общата стойност на продажбите се е удвоила до около 26 млрд. хонконгски долара (3,3 млрд. щатски долара) заради продажбата на луксозни апартаменти. Но продажбите в първокласния проект Borrett Road в центъра на града бяха подложени на засилено внимание, след като 152 жилища бяха продадени за общо 21 млрд. хонконгски долара на средна цена на квадратен метър, което е с около една четвърт по-ниска спрямо средното ниво в други жилища, продадени по-рано.

Заради политиката на Пекин за нулев COVID Хонконг едва наскоро отвори отново границите си към останалата част от света и се очаква да възобнови пътуването без необходимост от карантина към континенталната част на Китай от средата на януари.

Договорите за продажба на нови жилища са намалели до 10 068 между януари и ноември 2022 г. спрямо 16 136 през същия период на 2021 г., сочат данни на местния имотен регистър. Стойността на сделките е намаляла наполовина – от 214 млрд. хонконгски долара на 107 млрд. долара.

Очаква се договорите за продажба на жилища за 2022 г. да бъдат по-малко в сравнение с 2008 г. до 11 046 въз основа на неокончателни данни за декември, съобщават брокери на недвижими имоти от местните компании Midland Realty и Centaline Property Agency.

Стюърт Люн, вицепрезидент на базирания в Хонконг имотен конгломерат Wheelock Properties, казва, че предприемачите „вероятно ще трябва да почакат до средата на 2023 г., за да видят светлината в края на тунела“. Wheelock е продала 600 нови жилища през 2022 г. на обща стойност около 9,5 млрд. хонконгски долара спрямо 2100 жилища и 33,1 млрд. долара предходната година.

Консултантските компании JLL и Knight Frank очакват цените на жилищата да намалеят с до 10% през 2023 г., а JPMorgan прогнозира спад от 8 на сто през 2023 г.

Натискът за понижаване на цените е задълбочен и от изтичането на местни жители след въвеждането на нови закони за сигурността в града и строгите ограничения заради COVID.

Слабото представяне на имотния пазар нанася удар на приходите от продажби на терени на правителството с очаквани 35 млрд. хонконгски долара през 2022 г., спад с 68 на сто на годишна база, казва Мартин Вон от Knight Frank.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:21 | 05.01.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още