IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Барселона и Мадрид тласнаха наемите в Испания до рекорден връх през януари

Заради растящите лихви по ипотечните кредити жилищната собственост става все по-недостъпна за испанците и те се обръщат към наемния пазар

12:46 | 07.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Наемите в Испания са нараснали до рекордни нива, стимулирани от ръстовете в двата най-големи града в страната, докато по-високите лихви предизвикват сътресения на имотните пазари в Европа, предава Bloomberg.

Наемите през януари в Барселона са нараснали с 25% на годишна база и с 12% в Мадрид, показват данните, публикувани в понеделник от сайта Idealista. Растящото търсене тласка нагоре наемите в Испания до средно национално ниво от 11,6 евро на квадратен метър - най-високото, откакто основният имотен сайт в страната започна да публикува данни през 2006 г.

Растящите наеми са последица от по-високите лихви. Жилищната собственост е традиционният вариант за повечето хора в Испания, но нарасналите разходи за финансиране карат местните жители да се насочват повече към наемния пазар, където предлагането е ограничено.

Барселона и Мадрид са двата най-скъпи града. Цената на квадратен метър в Барселона е нараснала до рекордните 19,8 евро на квадратен метър, а в Мадрид тя е достигнала 16,5 евро, сочат данните на Idealista.

Наемите в Испания нараснаха до рекордно ниво. Графика: Bloomberg LP Наемите в Испания нараснаха до рекордно ниво. Графика: Bloomberg LP

Сходни тенденции се наблюдават и в данни, предоставени на Bloomberg предварително от имотния портал Fotocasa. Цените на наемите растат 11 поредни месеца и в повечето градове са на най-високите си нива, откакто имотният сайт започна да събира данни през 2006 г.

Популярните ваканционни дестинации също отчитат ръст на търсенето, като в Малага наемите са се повишили с 31%, а в Палма де Майорка – с 24%, сочат данните на Fotocasa.

Около 24% от хората в Испания са живели под наем през 2021 г., по данни на Евростат. Това е под средното ниво в ЕС от 30,1% и наполовина по-малко от дела на наемателите в Германия.

Закупуването на дом ще става все по-скъпо в Испания тази година. Продажните цени също са на рекорден връх с повишаването на лихвите по ипотечните кредити. Комбинацията вероятно ще увеличи още повече търсенето на имоти под наем в идните месеци.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:46 | 07.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още