IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Цените на жилищата в Испания не се вписват в глобалната тенденция с най-голям ръст от 17 години

Испанците бързат да се сдобият с жилища, докато могат да си го позволят заради поскъпващите заеми

09:12 | 02.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата в Испания записаха най-големия си годишен ръст от периода на бума преди световната финансова криза заради повишено търсене от купувачи, бързащи да избегнат плащането на по-високи лихви, предава Bloomberg.

Цените са нараснали с 9% през януари на годишна база, сочи месечен индекс, съставян от имотния сайт Fotocasa. Това е най-големият ръст от септември 2006 г. насам. Най-скъпият град е бил Сан Себастиан в Страната на баските, следван от Барселона и столицата Мадрид.

„Никога не сме виждали толкова голям ръст на цените за толкова кратък период“, коментира Мария Матос, говорителка на Fotocasa. „Той ни връща към нивата от 2006 г. преди балона на имотния пазар, когато цените на жилищата отбелязаха значителен ръст“, допълва тя. Цените на жилищата в Испания отбелязват най-силния си ръст от септември 2006 г. насам. Графика: Bloomberg LP Цените на жилищата в Испания отбелязват най-силния си ръст от септември 2006 г. насам. Графика: Bloomberg LP

Голяма част от покачването на цените се дължи на финансирането. Ипотечният пазар в Испания е сред тези с най-висок дял на заеми с плаваща лихва спрямо дълга с фиксиран лихвен процент в Европа. Заемите стават по-скъпи, затова потенциалните купувачи бързат да намерят жилища, докато могат да си го позволят, точно когато предлагането на новопостроени домове намалява заради по-високите разходи и недостига на работна ръка.

Цените на жилищата в Испания са повлияни и от чуждестранно търсене на крайбрежни имоти. През януари регионът с най-голям ръст са били Балеарските острови, където цените са се повишили с 16,5%, докато в столицата Мадрид те са нагоре с 9%.

По-рано испанският Национален статистически институт съобщи, че продажбите на жилища са достигнали 606 124 между януари и ноември 2022 г., с което пазарът премина нивата от 2021 г. още преди в статистиката да се включи и декември, пише испанският вестник El Pais.

Това е годината с най-голяма активност на жилищния пазар в Испания след 2007 г., която изглежда недостижима с 800 хил. продажби. Знак, че годината е била силна за пазара е и фактът, че прагът от 50 хил. сделки е бил преминат във всеки месец с изключение на април, когато беше Великден. Пазарът е бил подкрепен основно от ръста на продажбите на стари жилища, които изпреварват дори нивата от времето на имотния балон в Испания.

Като цяло експертите разделят миналата година на два етапа – много силен първи етап до началото на лятото и втори по-умерен, особено след като Европейската централна банка промени паричната си политика и лихвите по ипотечните кредити започнаха да нарастват.

Франсиско Инярета, говорител на имотния портал Idealista, коментира, че „цифрите вече започват да показват забавяне, въпреки че поскъпването на финансирането в последните месеци на 2022 г. едва ли ще намери отражение в статистиката в близките месеци“.

Завоят в паричната политика и високата инфлация „може да станат причина в по-дългосрочен план испанците да не могат да спестят достатъчно за покупката на жилища и това да доведе до по-умерени сделки с жилищни имоти“, коментира и Мария Матос от Fotocasa.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 09:59 | 02.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още