IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Преустройството на офисите е новата работна тенденция през 2023 г.

Офисите няма да се върнат към старата петдневна работна седмица от девет до пет часа, нито работата от разстояние ще замени офиса, реалността е някъде по средата

13:45 | 09.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Сеизмични промени настъпиха в корпоративните имоти в цял свят, дизайна на офисите и системите за управление в последните три години в не по-малко дълбок преход от Големия отказ (за работа в офис, бел. ред.) – нека го наречем Голямото преустройство, пише Bloomberg.

Допускането, че офисите ще се върнат към старата петдневна работна седмица от 9 до 5 ч., се оказа невярно. Също толкова неточна беше идеята, че работата от разстояние ще замени офиса навсякъде, където това е възможно. Реалността е някъде по средата, както показва заетостта наполовина на офисите в ключови американски градове. Сега вниманието се насочва към чисто организационни модели - от работното време до дизайна на самото пространство за работа.

В Голямото преустройство три ключови въпроса преобладават в изгледа и усещането за офисите – безопасност, устойчивост и пространства за общуване.

Безопасността на първо място – офисите остават мишени за нападение. Над половината от нападенията с много жертви в САЩ се случват в бизнес сгради, включително на местата, „където се храним, пазаруваме, работим, лекуваме се или получаваме услуги“. Това означава, че багажът на хората се проверява на рентген като на летищата и те трябва да чакат дълго при пристигането си в централните фоайета. Нежелани посетители също създават заплаха за сигурността. Очаква се световният пазар да нарасне от 197 млрд. долара през 2021 г. на 657 млрд. долара до 2030 г., сочат данни на компанията за анализи и консултантски услуги Next Move Strategy Consulting.

Това не е съвсем ново. Макар сигурността да е основна грижа за хората в бизнеса с управлението на работни места, новият приоритет е защитата на служители и посетители от предавани по въздуха заболявания. След пандемията от птичи грип в началото на 20-и век не сме виждали такъв бум от иновации в офис дизайна. Днес тези развития варират от обхватни UV технологии до възможности за отваряне на вратата с крак за минимално докосване на дръжката и антимикробна боя.

Обиколка на новата централа в Google в Лондон, наречена Platform G, която трябва да отвори врати през 2024 г., показа, че архитектите са взели предвид тенденцията за свеж въздух, като са направили покрива, обичайно място за оборудване, в продължение на офиса с дървета, които създават усещане, че си под навес. Вътре Google е възприела отделни мерки за безопасност, включително стълбище за изход при извънредно положение, което е станало неразделна част от начина на ежедневно придвижване на хората в сградата. Повече стълбища и по-малко използване на асансьори е още един начин за избягване на микробите.

После идва въпросът за устойчивостта – буквално за спасяване на планетата. В световно изследване на Ipsos през ноември 68% от анкетираните са заявили, че искат по-строги политики в областта на климатичните промени.

После идва и социалният елемент. Това е най-важният жалон за лидерите, които искат да гарантират бъдещето на организацията си. Как да проектирате работно място, което е достатъчно привлекателно, за да задържи и да изгради лоялност, сплотеност и продуктивност, и в същото време да го направите устойчиво? Съвременният еквивалент на известните „тъмни сатанински мелници“ на Уилям Блейк от ерата на индустриализацията през 19-и век не са равносилни на физическа експлоатация, а са недостатък, който кара „белите якички“ тихомълком да напускат, да подсигуряват кариерата си, да се бунтуват и да отхвърлят живота на работа след пандемията.

Това е безсмислено присъствие, което води до апатия сред хората, когато те са в офиса без причина, за да вършат работа, която могат да извършват от друго място. Като в романа на Джошуа Ферис за корпоративния живот „И тогава стигнахме края“: „Обичахме да убиваме времето и усвоихме до съвършенство различни начини да го правим. Обикаляхме коридорите, носейки папки – знак, че вършим някаква работа, когато в действителност търсехме безплатни бонбони“.

Безсмисленото присъствие може да бъде компенсирано (вероятно като въглерода) чрез създаването на свежи, потапящи в работата офиси, които поставят в основата си социалните преживявания. В нов доклад компанията за анализи на работното място WORKTECH Academy очертава прехода към създаването на смислени преживявания за служителите – от това да си признаем честно, че в някои случаи офисът е по-предпочитан като място за отбиване от време на време, отколкото за ежедневна работа до подробен план за преживяванията на служителите от входа до вратата като във филмите за тези, които искат да влязат в офиса и да не им се приисква да обикалят коридорите в търсене на безплатни бонбони.

Голямото преустройство е връщане назад във времето, преди сто години, когато се появиха градовете и светът започна нова ера, в която старите правила бяха пометени. Както се казваие в реклама, публикувана през 1926 г. в Chicago Tribune: в крайна сметка всичко е локация, локация, локация, днес тя е вътре и навън.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 13:43 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още