IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Фандъкова: Няма да допусна строителството на хотел или други сгради на терена на къпалня "Мария Луиза"

Лъжа е, че незаконната сеч е заради издадената виза за проектиране от главния архитект, казва столичният кмет

21:53 | 09.02.23 г. 1
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС
Снимка: Надежда Пеева, БГНЕС

Като кмет никога и по никакъв повод няма да допусна строителство на хотел или някакви нови сгради на терена на къпалня „Мария Луиза“, каквито спекулации чух и каквито продължават да се разпространяват. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова.

Днес тя беше изслушана пред Столичния общински съвет заедно с главния архитект на Столична община Здравко Здравков и представители на дружеството „Парк Мария Луиза“ заради изсечените дървета на територията на къпалнята в Борисовата градина.

Тя определи като 100% лъжа „спекулациите“, че незаконната сеч е заради издадената виза за проектиране от главния архитект и допълни, че издадената миналата година виза за проектиране на къпалнята „Мария Луиза“ позволява единствено изготвянето на проект за основен ремонт и модернизация на къпалнята, с които не се засягат дървета и категорично не се допуска ново строителство.

Фандъкова обясни, че визата съдържа четири задължителни допълнителни условия, без които проектирането не може да се приеме – да се спазят изискванията за зоната - „Зона на градски паркове и градини”, визата и инвестиционният проект да се съгласуват с Министерство на културата по реда на Закона за културното наследство, с РИОСВ и с проектанта на парк Борисова градина, чийто проект изисква единствено запазване и възстановяване на къпалня „Мария Луиза“ без никакво ново строителство.

Заради незаконната сеч на територията на къпалнята Фандъкова е разпоредила налагането на най-голямата възможна глоба по Закона за устройство и застрояване на Столична община (ЗУЕС) в размер от 100 хил. лв. на собственика на дружеството „Парк Мария Луиза“.

Пред Столичния общински съвет Фандъкова разказа хронологията на събитията. „На 1 февруари осъмнахме с десетки изсечени дървета на терена на къпалнята „Мария Луиза“. Абсолютно незаконно, без позволение бяха изсечени дървета в сърцето на Борисовата градина. За мен това е брутално незачитане на правилата и престъпление срещу всички нас, които обичаме и искаме да бъде запазена Борисова градина“, каза тя.

„Уточнявали сме вида на марка, мястото й на поставяне, начина на информиране на гражданите до най-малки детайли, така че да създадем доверие в работата на екипите, които поддържат парка“, допълни Фандъкова.

На 1 февруари сутринта тя получила сигнал за изсечени дървета на терена на къпалнята от директора на общинското предприятие „Паркове и градини“ Милена Васева. „Веднага разпоредих на директора на дирекция „Зелени системи“ да отидат на място и да направя проверка. На място г-н Данчев по мое искане извика и еколога на район „Средец“, на чиято територията попада теренът. До ранния след обед те бяха съставили констативен протокол за заварените на място изсечени над 20 дървета в североизточната част на терена. По-късно на база на картотеката на дървета се установи и точния брой на дърветата – 28“, разказа Фандъкова.

Служители на дирекция „Зелена система“ са установили, че на 26 януари район „Средец“ е издал разрешение за отсичане на 11 дървета на частния терен - пет иглолистни, за които екологът на района е констатирал, че са напълно изсъхнали и шест широколистни, израснали върху бетонови стълби и подпорни стени. При проверката на „Зелена система“ е установено,  че по издаденото разрешително от района не са премахвани дървета, а всички изсечени са без какъвто и да е разрешителен документ. На място те са дали указание на работниците да преустановят всякаква дейност по изсичане.

Вечерта на 1 срещу 2 февруари Васева отишла отново лично на място заради съмнения, че сечта продължава. На място през нощта е дошъл и представител на район „Средец“. „Заради съмнения, че нерегламентираната сеч може да продължи, изпратих екип на Общинска полиция да прави периодично обходи около терена през нощта и това продължи и в следващите дни“, каза Фандъкова.

На 2 февруари тя е била информирана от Васева, че на частния терен отново има машини и разпоредила втора проверка в частта на терена към алея „Яворов“. „В нея по мое разпореждане се включи и директорът на дирекция „Общински строителен контрол“ Цветан Тодоров. Неговите екипи констатираха както отрязани дървета и клони, така и изкопни дейности, коловози от тежка техника и дейности по подравняване на терена, най-вероятно с цел да се покрият следите от отсечени дървета. Затова подадохме сигнал до СДВР и прокуратурата, които да предприемат мерки в тяхната компетентност“, съобщи Фандъкова.

До края на деня е бил изготвен актът за административно нарушение и писмото, с което дружеството е било информирано, че негов представител трябва да получи акта и налагане на санкцията.

Теренът на къпалня „Мария Луиза“ попада в охранителната зона на частта от Борисовата градина, която от 1988 г. е резерват на градинско-парковото изкуство.

Фандъкова предложи, ако и когато собствениците решат да внесат проект, след като изпълнят условията и указанията от Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН), този проект да бъде представен в комисиите на Столичен общински съвет.

Тя поиска и да се състави работна група от общински съветници, които да разгледат цялата сделка от 2003 г.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 20:48 | 09.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 3 rate down comment 0
Един Българин
преди 1 година
Наложих глоба, но няма кой да получи акта, съставих герберска комисия, но собственикът си плати в Банкя, информирах ГЕШЕВотурата, но от Банкя вече са одобрили плащането.... Обещетете частниците с други имоти или с пари и ги разкарайте от парка! Не е само до басейна. Нагоре преди кортовете между тях, и алея Яворов срещу старата тв кула има някакви оградени коктори. Обещете и тия и засадете дървета, наоправете ново езеро, детска площадка...всичко сте зарязали там.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още