IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Предлагането на жилища среден и висок клас в София расте, но търсенето още е по-голямо

Предварителните договори за жилища в строеж с клауза за индексация на крайната цена не са се наложили на пазара

15:29 | 14.02.23 г. 11
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС
Снимка: Благой Кирилов, БГНЕС

Предлагането на жилища средновисок и висок клас в София е нараснало през второто полугодие на 2022 г., а броят на жилищата в активен строеж също се увеличава, но тенденцията за дефицит на жилища в сегмента, които да отговарят на повишените критерии на купувачите, се запазва, сочи доклад на консултантската компания Colliers International.

През втората половина на 2022 г. се регистрира ръст от 8% в предлагането на средно висок и висок клас жилища, с което броят на жилищните единици в сегмента достига 14 320. В същото време броят на жилищата в активен строеж e почти 4000, което е увеличение с 5% спрямо първата половина на годината.

При проектите в строеж се запазва тенденцията за пo-големи пространства за общо ползване (хол и трапезария), както и за обособяване на работно помещение, партерна тераса или двор/градина към имота.

Волатилността в цените на строителните материали е започнала да намалява към края на годината, а веригите на доставки да се нормализират. Тенденцията за задържане на продажбите в проекти в строеж обаче все още е валидна поради продължаващата предпазливост на строителните предприемачи, сочат наблюденията на консултантите.

Предварителните договори за жилища в строеж, които включват клауза за индексация на крайната цена, дължима от купувача, не са се наложили на пазара и остават по-скоро изключение, отбелязва Colliers.

През изминалата година фокусът на купувачите се е изместил към по-големи жилища. Най-продаваните типове имоти са били апартаменти с три спални (71%), следвани от апартаменти с две спални и къщи.

Желанието за подобряване на жилищния стандарт е довело не само до търсенето на по-просторни имоти, но и е поставило ясен фокус върху решаване на персоналните жилищни нужди пред покупките с инвестиционна цел. Съществуващото търсене в сегмента е предимно за жилища за собствено ползване (83% от всички сделки) спрямо значително по–малък дял на покупките за инвестиция.

Въпреки засиления интерес от чужденци, които пребивават за дълъг срок в страната, в началото на годината доминантен дял сделки (над 80%) са сключени от български граждани. Почти 86% от всички трансакции са били сключени без банково финансиране въпреки неговата достъпност.

Средните цени остават непроменени през втората половина на 2022 г. За апартаменти с две спални те достигат 180 хил. - 230 хил. евро, а са апартаменти с три спални – между 240 хил. и 300 хил. евро. Къщите от редови тип се продават са между 320 хил. и 450 хил. евро, а самостоятелните къщи – за над 486 хил. евро.

Наемите на апартаменти с две спални в средния и висок сегмент от жилищния пазар се движат между 1000-1300 евро, а на апартаментите с три спални – между 1400 и 1700 евро. Средната наемна цена на къщи достига 2150 евро.

Тенденцията за намаляване на разликата между офертната и покупната цена се е запазила, като през второто полугодие почти не са отчетени отстъпки.

Colliers очаква пазарът на жилища от средновисок и висок клас да продължи да се характеризира със стабилност, тъй като покупките не са обвързани дотолкова с ползването на ипотечен кредит, а търсенето за качествени жилища превишава предлагането.

Цените се очаква да се запазят стабилни около текущите си равнища, тъй като основното предлагане в този сегмент е на първичен пазар, т.е. от инвеститор.

Първите проекти от инвестиционния пазар на жилища под наем (built to rent) вече са стартирани. Този пазарен сегмент е нововъзникващ в Централна и Източна Европа, като у нас все още е неразработен. Консултантската компания счита, че има добър потенциал за развитие на сегмента в контекста на компании, които релокират служители, а също и предвид общия бизнес климат, в който компаниите търсят гъвкави решения.

Инфлацията показва признаци на успокояване, но към момента се задържа на високи нива, което стимулира покупката на жилище като опит за защита на спестяванията. Очакванията са тази тенденция да се запази поне до средата на годината, когато ще има повече яснота за ефекта от повишението на лихвените нива.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 15:30 | 14.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

11
rate up comment 0 rate down comment 0
Manka
преди 10 месеца
Ще си счупя мозъка да прочета и езика да изрека релокират! Научете се да пишете на български, когато пишете на български!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
10
rate up comment 0 rate down comment 0
Chorbadzhiyski
преди 1 година
До: Alex SilverСтроителя на нашата "иновативна" къща, г-н Галин Ненов, sweet home bulgaria, беше заложил земетръсен коефициент 0,11 при минимум 0,27 за района на Нови Искър. Сега водим дело срещу него. Не знам как е при другите строители в БГ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
9
rate up comment 14 rate down comment 5
Alex Silver
преди 1 година
Видяхме как в Турция жилища от "среден и висок клас" падат като картонени постройки. Не си правете илюзии, че у нас е по-различно. Новото строителство е за еднократна употреба. За сравнение вижте старите циментови блокчета на по 50 и повече години, които не са мръднали и новите тротоари, които се стриват на прах за 3 години. Няма причина да има нещо различно и при сградите. Никой няма да търси отговорност от никого. Гарантирано от престъпниците, които ни управляват вече повече от 30 години.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 20 rate down comment 5
corner
преди 1 година
"Първите проекти от инвестиционния пазар на жилища под наем (built to rent) вече са стартирани. Този пазарен сегмент е нововъзникващ в Централна и Източна Европа" ------- като се има предвид ,колко е "голям" пазарът на наемите в България , се отива към 0-лева възвращаемост за дребните наемодатели . Както търговските вериги направиха с малките магазини , така и тук всичко ще си дойде на мястото .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 22 rate down comment 6
nkavrakov1982
преди 1 година
Говоорим за лихви от над 3.5% на ниво Европейска Централна банка обаче ,я всеки сам да си сметне къде ще идат лихвите в търговските банки,България никога не е била и няма да бъде остров на стабилността,изолираната супер държава която видиш ли нямало да бъде засегната от нищо,това са лъжи,наивни лъжи и ако изобщо има хора да вярват си е за тяхна сметка,свидетели сме как сгъват силни и стабилни икономики,имотите падат в цял свят!В България нямало нищо да стане,смях пълен смях
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 12 rate down comment 8
nkavrakov1982
преди 1 година
До: khaoНяма такова нещо ,движенията вече са факт ,много е важно всички да разберат че у нас самото вдигане на лихвите ще почне от и без това висока база ,лихви по ипотеки от 2.6-2.8 изобщо не са ниски ,при положение че германеца или западняка е взимал на 0%+надбавка или 1%,1.5%,а сега са на 4-5% и пищят,у нас почваме от 2.6%-2.8%,нагоре днеска имаше изявление от Ирландската ЦБ ,Клон на ЕЦБ,лихвите ще ги вдигат НАД 3.5% и най-важното тази 2023 година няма да ги пипат ,смятайте какви нива ще с ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 11 rate down comment 20
khao
преди 1 година
До: nkavrakov1982 щеше да си прав ако у нас имаше пазарна икономика, ама няма! само глей как почти нема да мръднат надолу!
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 24 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 1 година
Банките вече не са приятели на пазара на имоти ,глобална тенденция ,която с все сила си проправя път и в България
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 36 rate down comment 5
Naemate1
преди 1 година
Побързайте, последни бройки по 4000Е / м2 :)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 27 rate down comment 9
nkavrakov1982
преди 1 година
Понеже доста хора четат ,искам още веднъж да кажа на всички ,предайте и на приятелите си ,на всички близки,информирайте се какво става ИЗВЪН България ,за да се подготвите за това което ще се пренесе у нас -днес излезе инфлацията за САЩ?Познайте колко е ?При прогноза за 6.2%,ХОП тя била с РЪСТ от 6.5?Сега задача за първи клас ,как смятате ,дали следващата поне година или две Федералния резерв а и Европейската банка ще отпуснат ***?А,дано .ама надали,имаше една песен на Графа ,а брокерите ...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още