IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

"Главболгарстрой" откри завод за стоманобетонни конструкции за над 10 млн. лв. край Пазарджик

Заводът вече има поръчки за една година напред и там ще могат да се произвеждат заводи, цехове, хипермаркети

18:46 | 07.03.23 г.
Снимка: Главболгарстрой
Снимка: Главболгарстрой

„Главболгарстрой Прифаб“, част от структурата на "Главболгарстрой", откри официално завода си за предварително напрегнати стоманобетонни конструкции край Пазарджик. Възложител на обекта е „Главболгарстрой Прифаб“, и изпълнител – „ГБС-Пловдив“.

Компанията получи разрешение за строеж през август м. г. и малко повече от половин година по-късно работата по изграждането на завода, който разполага със съвременно оборудване и технологични линии, е приключила. Инвестицията е над 10 млн. лв., а новооткритите работни места са 63.

Капацитетът на завода е между 80 хил. и 140 хил. кв. м застроена площ годишно, но вече има планове за разширяването му. Той разполага с две поточни линии, на които могат да се произвеждат елементи за два обекта едновременно. Наведнъж може да се изработят до четири обекта.

Произведените в завода стоманобетонни елементи са подходящи за строителството на индустриални, логистични, обществени и търговски обекти, а изпълнените с такива елементи сгради са конкурентни на всяка подобна конструкция от стомана по показатели като пожароустойчивост, издръжливост при земетресения, дълготрайност, срок за изпълнение и цена.

Най-голямата инвестиция

 „Това е най-голямата инвестиция на „Главболгарстрой“ в последните години, тя е инвестиция в бъдещето на компанията и на региона“, каза по време на официалната церемония Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на „Главболгарстрой Прифаб“.

Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на Главболгарстрой Прифаб. Снимка: ГБС Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на Главболгарстрой Прифаб. Снимка: ГБС

Заводът разполага със собствен, напълно автоматизиран бетонов възел с капацитет на производство от 43 куб. м на час.

Технологичното оборудване е от кофражни системи, произведени от Progress Group и тяхното европейско подразделение Tecnocom Италия. Оборудването е разположено на площ от 4600 кв. м и гарантира максимална производителност на единица площ. Заводът е снабден и с модерна лаборатория за ежедневен контрол за високото качество на продукцията.

Карамитрев подчерта, че заводът е станал факт благодарение на общите усилия на компанията и на местната власт в Пазарджик, която е създала благоприятен климат за инвеститорите. „Бъдещите инвеститори в региона ще срещнат в наше лице добър партньор, който ще произведе сглобяеми стоманобетонни конструкции с най-доброто качество. Можем да проектираме и да произведем бъдещите заводи, цехове, логистични бази, хипермаркети“, изтъкна Карамитрев.

Кметът на Пазарджик Тодор Попов, който също присъства на церемонията по откриването, посочи, че заводът на „Главболгарстрой Прифаб“ е още една производствена мощност на територията на общината с голяма добавена стойност, тъй като в него ще работят квалифицирани хора, които ще получават добро заплащане. Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на Главболгарстрой Прифаб и Тодор Попов, кмет на Пазарджик, разрязват лентата при откриването на завода. Снимка: ГБС Димитър Карамитрев, председател на Съвета на директорите на Главболгарстрой Прифаб и Тодор Попов, кмет на Пазарджик, разрязват лентата при откриването на завода. Снимка: ГБС

Попов изтъкна, че привлечените през последните пет години инвестиции в Пазарджик са осигурили над 5 хил. нови работни места. Средната заплата в града е достигнала 1800 лв., а квалифицирани служители може да получават възнаграждение и до 5 хил. лв.

Поръчки за година напред

Портфейлът с поръчки на завода на „Главболгарстрой Прифаб“ е запълнен за следващата една година. Основната част са промишлени предприятия, след един месец ще влезе в производство и панелна едноетажна къща, съобщи инж. Иван Бързанов, изпълнителен директор на завода.

Инж. Иван Бързанов (на преден план), изпълнителен директор на завода на Главболгарстрой Прифаб в Пазарджик. Снимка: ГБС Инж. Иван Бързанов (на преден план), изпълнителен директор на завода на Главболгарстрой Прифаб в Пазарджик. Снимка: ГБС

Това е втори подобен завод за компанията след този в Самоков, но е най-модерният по рода си у нас. Той разполага с технологични кофражи, които позволяват с малко суровина да се произведат много елементи. Заготовките за арматурата се произвеждат изцяло в завода, те не се възлагат на външни фирми. Заводът разполага и с линия за панелни елементи, които са с термоизолационен слой и могат да постигнат до 93% термоустойчивост на сградата, обясни Бързанов.

Гордостта на завода е гредата тип „каприята“, която е уникална за българския пазар, предназначена за еднокорабни халета като силози за зърно.

Заводът ще разполага и със слънчеви панели на покрива, които ще осигурят изцяло нуждите от електроенергия за производството.

Местоположението му край Пазарджик е избрано стратегически - само на 35 км от Пловдив, където индустриалното строителство е много активно. Заводът се намира на Околовръстния път от Пазарджик в непосредствена близост до магистрала "Тракия" и на 110 км от София. Ефективният радиус за доставки от завода е 150 км. 

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 18:53 | 07.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още