IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec Megavselena.bg

Цените на жилищата в света може да намалеят повече от очакваното

Достъпността на жилищата ще продължи да се влошава и през тази година, очакват анализатори

16:25 | 10.03.23 г. 7
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Цените на жилищата на редица големи пазари в света ще продължат спада си тази година, показва анкета на Ройтерс сред имотни анализатори, които прогнозират или по-големи понижения или запазват непроменена прогнозата си от допитването три месеца по-рано.

Спадовете занапред може да са още по-големи, тъй като допитването е проведено, преди тази седмица Федералният резерв да съобщи, че лихвите в САЩ вероятно ще нараснат още и ще останат на високи нива по-дълго време, отколкото се смяташе досега.

Растящите лихви по ипотечните кредити в момент, когато централните банки вдигат основните си лихви, за да ограничат инфлацията, и историческият ръст на цените на жилищата по време на пандемията от COVID направиха жилищната собственост почти невъзможна за много бъдещи купувачи на първо жилище.

Това тласна нагоре цените на наемите на повечето пазари, а това прави общите жилищни разходи много по-високи спрямо само няколко години по-рано.

Прогнозираният спад на цените на жилищата в САЩ, Канада, Великобритания, Германия, Австралия и Нова Зеландия ще се случи след ръста им от цели 50% от началото на пандемията през 2020 г.

50 от 96 анализатори, участвали в допитването, проведено между 15 февруари и 8 март, са заявили, че достъпността ще се влоши през тази година. Сред тях деветима експерти отбелязват, че тя ще се влоши значително.

„Пазарите, които отбелязаха най-силния растеж по време на пандемията, страни като Нова Зеландия, Канада, скандинавските пазари, вероятно ще бъдат най-тежко засегнати“, отбелязва Кейт Евърет-Алън, ръководител на глобалните жилищни изследвания в консултантската компания Knight Frank.

Очаква се цените на жилищата в Канада и Нова Зеландия, които започнаха да намаляват миналата година, да регистрират спад от най-малко 20% спрямо връхната им точка, сочи допитването.

И двете страни имат високо съотношение между дълг и доходи на домакинствата.

Двуцифрени спадове спрямо върховите нива на цените в последните години се очакват също за Австралия  (16%), Германия (11,5%) и САЩ (10%). Прогнозите за цените на жилищата във Великобритания са да намалеят с 8%.

Сред най-често посочваните причини за високите цени на жилищата са недостатъчното предлагане, което се задълбочи по време на пандемията, когато строителството почти спря, а търсенето продължи да расте.

„Очаква се забавянето на новото жилищно строителство и спадът на издадените разрешения за строеж да задълбочат недостига на жилища в много страни в света, тъй като ръстът на населението продължава да изпреварва ръста на предлагането на нови жилища“, коментират анализатори от JLL.

„Забавяне на строителството се очаква през 2023 г., като повечето пазари прогнозират спад на предлагането“, допълват те.

Но прогнозите са активността на изпадналия в криза имотен пазар в Китай, където редица компании спряха плащания по дълговете си миналата година, да се възстанови тази година, тъй като политиките за стимулиране и отмяната на ограниченията заради COVID-19 подобряват нагласите.

Жилищният пазар в Индия обаче ще остане устойчив въпреки растящите лихви. Цените на жилищата в Дубай също се очаква да растат стабилно.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 16:25 | 10.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

7
rate up comment 21 rate down comment 0
Sharkys
преди 1 година
Да идват тука да инвестират. Само българския пазар върви нагоре, както и тук лихвите по ипотечни са по-ниски от лихвата на европейската банка. :) Поне според мокрите сънища на безделниците от агенциите.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 28 rate down comment 0
OPASEN666
преди 1 година
До: dobaНе е сигурно кое ще гръмне първо - Банките или Крипто борсите, които също ги смятат за Банки, но БЕЗ регулации ;-) Аз залагам на Крипто борсите :-) При всички положения ще има голямо БУМ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 17 rate down comment 1
doba
преди 1 година
Почва ли новата 2008г: https://***.investor.bg/a/539-banki-i-zastrahovateli/370928-amerikanskatasilicon-valley-bankkolabira-i-be-poeta-ot-regulatorite ?..
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 37 rate down comment 2
sssaaa
преди 1 година
Значи статията е тотално грешна. Питайте паяците -брокерасти, банкрадци и лъжи-мазачи и ще разберете, че тази година ще има ръст минимум с 10%, защото инфлацията и била еди каква си и само коптора ще е с вечен ръст на цената.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 53 rate down comment 3
OPASEN666
преди 1 година
Аз още 2022 година есента разКЕШих имотите - а Вие? :-) Вярно, че последния едвам го продадох (бая отстъпка им дадох на хората!), но все пак затворих този бизнес цикъл! :-) Чакам сега всичко да се сговняса и след 3-4 години мъки цените пак ще станат най-добрите за покупка! За справка - предишната криза от 2008 година ;-) Спомняте ли си после кога беше най-подходящо за покупки? Ако не, то ще Ви кажа - 2012 година! Пазете си паричките и чакайте дъното на имотите... Който прочел - прочел! ;-)
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 37 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Такива новини не пускайте ,моля Ви !Те не се харесват от Полина Стойкова ,Тошето от Кредит Център,шефа на Тобо Груп ,брокерчета разни и агенцийки които нон стоп почнаха да се оплакват по клипове и видеа как последните 6 месеца медиите им били станали врагове ,да плашат хората с такива новини за поксъпване на кредити,вдигане на лихви и така нататък,пълен ужасТ
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 47 rate down comment 2
nkavrakov1982
преди 1 година
Ха ха ,е как така ?В България медии,строителни предприемачи,сдружения на брокери,агенции за недвижими имоти ,кредитни консултанти,се блъскат с лакти да ни убеждават да не очакваме спад в цените на жилищата ?!Защо така сега ?
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още