IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Турците са против покупките на жилища от чужденци, настояват за забрана

Цените на жилищата в страната са нараснали с 95% през януари спрямо година по-рано

11:15 | 22.03.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Повечето турски граждани подкрепят забрана върху продажбите на жилища на чужденци - позиция, която наподобява възмущението от притока на такива купувачи в страни от Канада до Португалия, пише Bloomberg.

Около 79% от турците смятат, че продажбите на жилища на чужди граждани трябва да бъдат забранени, показва допитване на Metropoll. Мнението е широко споделяно от избирателите на всички партии в политическия спектър, като над 77 на сто от гласувалите за управляващата Партия на справедливостта и развитието (ПСР) през 2018 г. изразяват подкрепата си за подобна стъпка.

Притесненията нарастват на някои от най-нажежените жилищни пазари в света, където външното търсене тласка нагоре цените и прави местните имоти по-труднодостъпни за гражданите. През 2022 г. Канада забрани на повечето чужденци да купуват жилища за две години, а Португалия е подложена на натиск от обществото да отмени някои стимули.

Нова Зеландия забрани на чужденци да купуват съществуващи жилища през 2017 г. Подобни мерки преди това не постигнаха много за овладяването на цените на места като Хонконг и Австралия. Най-големите групи чуждестранни купувачи на жилища в Турция през 2022 г. Графика: Bloomberg LP Най-големите групи чуждестранни купувачи на жилища в Турция през 2022 г. Графика: Bloomberg LP

Проблемът може да получи и политически измерения в Турция малко повече от месец преди изборите, на които президентът Реджеп Ердоган ще се бори за трети мандат. По-рано през март управляващата партия ПСР на Ердоган и съюзникът ѝ в парламента отхвърлиха предложение на една от най-големите опозиционни групи за разглеждане на последиците от продажбите на имоти на чужденци.

Покупките на имоти от чужденци са източник на необходимата твърда валута за няколко последователни правителства на ПСР в момент, когато преките чуждестранни инвестиции и инвестициите в акции и облигации намаляха през последните години.

Нетните продажби на имоти на чуждестранни граждани са достигнали 6,3 млрд. долара миналата година и са съставлявали 78% от всички преки чуждестранни инвестиции, сочи изследване на Турската фондация за анализи на икономическата политика.

Възмущението сред турците вече е използвано от най-големите критици на Ердоган.

Кемал Калъчдароглу, кандидатът на обединената опозиция за президент на изборите на 14 май, обеща през февруари да прекрати такива продажби на чужденци за пет години или „докато цените спаднат“.

Тази гледна точка е споделяна от ключовия съюзник на Калъчдароглу преди изборите – лидера на десноцентристката „Добра партия“ Мерал Акшенер, която призова правителството да наложи забрана, започвайки от южните провинции, опустошени от земетресенията на 6 февруари. Покупки на жилища от руснаци в Турция. Графика: Bloomberg LP Покупки на жилища от руснаци в Турция. Графика: Bloomberg LP

Около 4,5% от всички продажби на жилища през 2022 г. са били на чужденци, въпреки че съотношението достига до 27% в големи градове като Анталия, Мерсин и Истанбул. Руснаците бяха на първо място сред чуждестранните купувачи миналата година, като са закупили около една четвърт от всички продадени жилища на чужденци.

Коригираните към инфлацията цени на жилищата са нараснали с 95% през януари спрямо година по-рано, сочат изчисления на Bloomberg въз основа на официални данни.

Допитването на Metropoll е било осъществено чрез телефонни интервюта сред 2118 респонденти от 28 турски провинции между 23 и 28 февруари.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:16 | 22.03.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още