IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Литва забрани на руснаци да купуват имоти в страната

Ограничението ще влезе в сила през май и ще важи една година

10:10 | 05.04.23 г. 1
Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg
Снимка: Peter Kollanyi/Bloomberg

Парламентът на Литва реши да забрани на руски граждани да купуват имот в балтийската страна, като се позова на рискове за националната сигурност, предава Ройтерс.

Забраната, която ще бъде в сила до 2024 г., няма да се прилага за руснаци, които са получили право на местопребиваване в страната. Тя няма да засегне и руснаци, които са наследили земя в Литва, съобщи правителството.

76 депутати гласуваха в подкрепа на законопроекта, а 13 бяха против, 34 се въздържаха. Той ще влезе в сила през май.

Парламентът спря и издаването на нови визи на граждани на Русия и на съюзника ѝ Беларус.

Много от гражданите на тези две страни, които имат други документи за пътуване като издадени преди време визи, ще бъдат подложени на „индивидуални обстойни проверки“ на границата, за да се определи дали съставляват заплаха за националната сигурност.

„Голямото мнозинство руски граждани подкрепят агресивните военни действия на страната си и не предприемат действия, за да спрат агресията на режима в страната си. Затова те споделят отговорността“, коментира заместник-външният министър на Литва Юргита Нелиупсиене пред парламента през март при внасянето на законопроекта.

Действията на литовското правителство може да се приемат като опит за ограничаване на финансовите интереси на руснаците в страната предвид документираните имоти и активи на руски олигарси в Европа, коментира изданието Kyiv Independent.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 10:11 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

1
rate up comment 0 rate down comment 0
khao
преди 1 година
даже е редно имотите които ги имат в момента да бъдат конфискувани на оркчетата депортирани в калната им държава...
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още