IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищният пазар в Берлин се възстановява след кратък спад на цените

Цените на новопостроените апартаменти в германската столица са нараснали с 0,8% през миналото тримесечие

11:09 | 12.04.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Жилищният пазар в Берлин е толкова затегнат, че рязкото повишаване на лихвите по кредитите изглежда е натиснало спирачките на растящите цени на жилищата само за кратко, пише Bloomberg.

Цената на новопостроен апартамент за покупка в германската столица е нараснала с 0,8% миналото тримесечие, като частично е преобърнала резкия спад, отчетен в предходния тримесечен период, сочат данни на компанията за имотни обяви Immobilien Scout. Сега цената на квадратен метър достига средно 6093 евро, което е ръст с около 100% спрямо цената само преди седем години. Новопостроените жилища в Берлин са станали по-скъпи през първото тримесечие. Графика: Bloomberg LP Новопостроените жилища в Берлин са станали по-скъпи през първото тримесечие. Графика: Bloomberg LP

Десетилетният бум на цените на жилищните имоти в Германия внезапно спря миналата година, след като Европейската централна банка започна поредица от лихвени повишения. Вследствие на това лихвите по ипотечните кредити се удвоиха, дори на моменти са утроиха за купувачите на жилища, като изключиха мнозина от тях от пазара и доведоха до спад на офертните цени в цялата страна.

Цените на съществуващи апартаменти в Берлин са намалели за второ поредно тримесечие, показват данните на Immobilien Scout. Но този спад от 0,3% е много малък и следва срива с 5,3% предходното тримесечие, показвайки, че и това развитие вероятно скоро ще се преобърне.

Ако и когато това се случи, пазарът ще се върне към по-ранни тенденции. Макар че десетилетието на ниски лихви доведе до ръст на цените на имотите в Германия, малко са другите градове, които отчетоха толкова драматичен ръст като в Берлин, където жилищата са оскъдни.

Германската столица отдавна е изправена пред сериозни разминавания между търсене и предлагане на наемния пазар, а данни на правителството от началото на миналата година показаха, че около 26 хил. души в Берлин живеят в приюти, при приятели или другаде и нямат постоянен адрес. Градът трябва да построи над 100 хил. апартамента, за да отговори на търсенето, считат някои анализатори.

Липсата на жилища тласка наемите нагоре, което на свой ред повишава цените на жилищата. През последно време инфлацията достигна рекордни върхове и собственици на имоти се изкушават да се измъкват от строгите регулации за контрол върху цените в Берлин и да налагат още по-високи наеми.

Други източници от индустрията също отбелязват, че жилищният пазар в Германия вече се е върнал към предишната ера на стабилни ръстове на цените. Показателят за цените на жилищата в Европа, който проследява жилищните имоти в Германия, отчете месечен ръст през февруари, прекъсвайки серията от седем поредни спадове на цените, която започна миналия юли.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 11:09 | 12.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още