IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищната криза в Берлин застрашава бума на технологичния сектор в града

Новонаети служители в технологични компании в германската столица са принудени да живеят месеци наред във временен дом заради оскъдното предлагане

08:46 | 16.02.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Новонаетите служители в технологичния сектор в Берлин получават указания да вземат всеки апартамент, до който могат да се доберат, дори да не е много близо до модерни квартали, които вероятно са ги привлекли към германската столица, пише Bloomberg.

Заради жилищната криза в града стартиращите компании в Берлин губят важно предимство и това ги поставя на равна нога с конкуренти в Лондон, Париж и Силициевата долина. Това е предизвикателство за град, който се превърна в третия по големина технологичен център в Европа благодарение на по-достъпния си начин на живот. Посетител наблюдава Берлин от телевизионната кула в града. Снимка: Bloomberg LP Посетител наблюдава Берлин от телевизионната кула в града. Снимка: Bloomberg LP

Вместо да намерят апартамент за няколко седмици, новодошлите хора в Берлин са принудени месеци наред да живеят във временен дом, други трябва да пътуват повече от един час до работа, а някои дори се отказват и се връщат в родината си. Макар че растящите наеми са проблем за повечето жители, основният проблем за технологичния сектор в Берлин е липсата на предлагане, заради което по-високите заплати не носят особена утеха.

„Проблемът за технологичната общност е в наличностите“, коментира Йоханес Рек, главен изпълнителен директор на стартъпа в областта на туризма GetYourGuide, базиран в Берлин. „Просто нямаме достатъчно жилища“, допълва той.

Това е проблем не само за компании, които се конкурират за таланти в цял свят, а за самия Берлин. За малко над десет години градът се превърна от спокоен в недостъпен. Щом добре платените служители в технологичната сфера имат проблеми, перспективите са още по-мрачни за средностатистическия берлинчанин и това има своите политически последствия.

На изборите в неделя, наложени от съдебна заповед след хаотичен изборен процес през септември 2021 г., настоящият кмет от Социалдемократическата партия Франциска Гифи загуби от кандидата на консервативния Християндемократически съюз. Това е удар за партията на канцлера Олаф Шолц. Провалът на жилищната политика изигра основна роля за поражението. Строителство на жилищен и бизнес имот на мястото на стара бирария в Берлин. Снимка: Bloomberg LP Строителство на жилищен и бизнес имот на мястото на стара бирария в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Коалицията на Гифи не постигна целите за строителство на 20 хил. нови жилища на година, а строящите се апартаменти не смекчават ръста на цените. Новопостроени жилища под наем се отдават на цена от около 22 евро на кв. м, много над средното равнище в града, сочат данни на Guthmann Estate.

44-годишната кметица не се съобрази и с резултатите от референдум, който призова градската управа да изкупи жилища от големи собственици на имоти, за да увеличи предлагането на общински жилища.

„Гифи заяви, че не може да помири изземването на жилища със съвестта си, но прилагането на решението от този референдум е демократичен мандат“, коментира Карла Хилдебранд от активистката група Deutsche Wohnen Enteignen, която организира референдума. Планът на ХДС за строителство на повече жилища няма да намали наемите, допълва тя.

Жилищната политика играе огромна роля в Берлин, защото 75% от местните жители живеят в жилища под наем. Това наложи въвеждането на строг контрол върху наемите за съществуващите наематели, който понижава оборотите на големите собственици на имоти. Традиционни жилищни сгради в квартал Prenzlauer Berg в Берлин. Снимка: Bloomberg LP Традиционни жилищни сгради в квартал Prenzlauer Berg в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

В края на януари м. г. около 26 хил. души в Берлин спяха в приюти, при познати или някъде другаде без постоянен адрес, сочат данни на правителството. За да отговори на търсенето Берлин изпитва недостиг от 106 хил. апартамента, сочат данните на Guthmann.

Технологичният сектор е допринесъл за жилищната криза в града с наемането на хиляди софтуерни инженери с по-високи заплати спрямо възнагражденията на повечето местни жители. От 2005 г. насам, когато започна технологичният бум в Берлин, населението е нараснало с над 300 хил. души, а наемите са се повишили над два пъти. Наемите в Берлин са нараснали над два пъти за десет години. Графика: Bloomberg LP Наемите в Берлин са нараснали над два пъти за десет години. Графика: Bloomberg LP

Моментът технологичните компании да изгубят предимството си едва ли можеше да е по-неподходящ. Забавянето на икономиката притиска стартиращите компании в Берлин да се съсредоточат върху финансите си, а жилищната криза оскъпява наемането на нови служители. В последните месеци местни компании като Delivery Hero, Trade Republic Bank GmH и SoundCloud съкратиха работни места, за да намалят разходите.

Инес Бен Месауд се е сблъскала със затрудненията при преместването в Берлин. Родена в Тунис, тя се установила в германската столица, след като намерила работа като инженер във финтех компанията Billie GmbH. Новият ѝ работодател ѝ намерил временен апартамент, в който тя живее, откакто пристигнала през септември. Знамена на различни европейски страни висят на балкон в Берлин. Снимка: Bloomberg LP Знамена на различни европейски страни висят на балкон в Берлин. Снимка: Bloomberg LP

„Казаха ми, че мога да очаквам да си намеря лесно апартамент, но не е лесно да намериш нещо, което отговаря на бюджета и очакванията ти“, казва Инес.

Макар че тя все още таи надежда, нейни двама колеги от Индия решили да се преместят в Лайпциг, на около час и половина път с влак. Те работят предимно от вкъщи и понякога пътуват до централата на компанията в Берлин. Берлин се бори за инвестиции. Графика: Bloomberg LP Берлин се бори за инвестиции. Графика: Bloomberg LP

За да се приспособи към реалностите на жилищния пазар, Billie, която наема хора от 45 страни, въвела нова политика за разходите за пътуване, за да смекчи бремето за служителите, живеещи извън Берлин.

Предизборни предложения

На изборите през септември 2021 г. стотици избирателни секции в Берлин регистрираха нередности, включително изчерпване на бюлетините, а достъпът до тях беше затруднен заради маратон в града, който се провеждаше същия ден. Хаосът беше достатъчен, за да накара най-висшата съдебна инстанция в Берлин да нареди прегласуване.

Ето какво целят да направят основните партии за жилищните проблеми в града:

ХДС: Да осигури подкрепа от 1,25 млрд. евро за ново жилищно строителство. Цел за построяване на 300 хил. нови апартамента до 2035 г.

ГСДП: Изграждане на 200 хил. нови апартамента до 2030 г., включително 70 хил. от държавни компании. Засилване на правата на наемателите.

Зелени: Подкопаване на спекулациите с имоти, като 50% от всички апартаменти станат публична собственост. Изграждане на 20 хил. достъпни апартамента на година.

Временните жилища се превръщат в нещо обичайно при преместване в германската столица. Сега хората отсядат в апартаменти за краткосрочен наем за около половин години, близо два пъти повече спрямо срока преди две години, сочат данни на компанията Expath, помагаща на хора, които се установяват в Берлин.

Заради голямото търсене собствениците на жилища могат да искат два пъти по-висока цена от пазарната за обзаведен апартамент за краткосрочен наем, а това още повече свива предлагането на  постоянни жилища, коментира главният изпълнителен директор на Expath Тиа Робинсън. Обява пред имотна агенция в покрайнините на Берлин. Снимка: Bloomberg LP Обява пред имотна агенция в покрайнините на Берлин. Снимка: Bloomberg LP

Въпреки предизвикателствата с жилищния пазар технологичният сектор в града придобива критична маса благодарение на успешни истории като местната компания за електронна търговия с дрехи, обувки и козметика Zalando SE. Това го поставя в по-добра позиция да се справи с предизвикателствата. Преди спада на индустрията миналата година Берлин изоставаше само от Лондон от гледна точка на инвестиран капитал в стартиращи компании, като компаниите в града са набрали 10,8 млрд. долара само през 2021 г.

„Ние определено сме много повече екосистема днес, която е конкурентна на Лондон, Ню Йорк и Сан Франциско“, отбелязва Рек. Комплексът на Zalando в Берлин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg Комплексът на Zalando в Берлин. Снимка: Krisztian Bocsi/Bloomberg

Макар че вече не е толкова евтин, колкото беше, разходите за живот в Берлин все още са по-ниски в сравнение с други технологични центрове. Градът има и други предимства като щедрата социална система в Германия. На фона на съкращенията на работни места в компании като Microsoft, Meta Platforms и Amazon.com това е от съществено значение за потенциални нови служители, казва Ванеса Щок, ръководител на отдел „Човешки ресурси“ в Pitch Software.

„Берлин стига до този етап, защото е технологичен център. Беше по-добре, когато беше по-евтино, но това, разбира се, е нереалистично“, коментира Клаудия Лангер, ръководител на партньорствата в компанията Localyze, която предоставя услуги при преместване.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 07:24 | 16.02.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Анализи виж още

Коментари

Финанси виж още