IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Въпреки спада на цените американците имат почти рекордно богатство, заключено в жилища

47% от американците притежават жилищен имот, чиято стойност е по-висока от дължимата сума по ипотечния им кредит

14:13 | 04.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Делът на американските домове, чиято стойност е по-висока от дължимата сума по ипотечния кредит, е намалял леко през първото тримесечие на тази година, но остава близо до исторически върхове, показват нови данни на компанията ATTOM, цитирани от Bloomberg.

Около 47,2% от жилищата с ипотечен кредит са били с по-висока стойност от сумата по ипотечния кредит през периода януари-март, спад спрямо 48% през предходното тримесечие, сочи докладът на компанията за имотни данни.

Спадът е отчетен в момент, когато цените на жилищата намаляват в голяма част от страната след десетилетен бум, който набра скорост през първите години на пандемията. Макар че жилищните пазари показват някои признаци на стабилизиране напоследък, разходите по ипотечните кредити са се удвоили от началото на миналата година и вероятно ще продължат да ограничават търсенето и цените.

„Собствениците на жилища в САЩ продължават да са в значително по-добра позиция, отколкото само преди няколко години“, коментира Роб Барбър, главен изпълнителен директор на ATTOM. Въпреки това „спадът през последно време на жилищния пазар отнема част от стойността, която те постигнаха благодарение на десетилетния ръст на цените на жилищата“, допълва той.

Промяна в дела на жилищата, чиято стойност е по-висока от дължимата сума по ипотечния кредит. Графика: Bloomberg LP Промяна в дела на жилищата, чиято стойност е по-висока от дължимата сума по ипотечния кредит. Графика: Bloomberg LP

По-високите нива на жилищата с по-голяма стойност от ипотечния кредит помагат за защитата на собствениците на жилища от рискове от запор и може също така да защитят икономиката от последиците от по-голямо забавяне на жилищния пазар като това, което доведе до срива през 2008 г. Данните на ATTOM показват, че около 238 хил. собственици на жилища са били изправени пред опасност от налагане на запор през първото тримесечие на 2023 г., или под 0,5% от неизплатените ипотечни кредити. И дори сред тази рискова група над 90% са имали поне известна стойност, натрупана в жилищата им.

Най-голям спад на стойността през миналото тримесечие е отчетена в западните щати. На щатско ниво най-големият спад в дела на жилищата с по-висока стойност от сумата по ипотечните кредити е регистриран в Аризона, следван от Невада и Айдахо. Най-високият дял жилища, определени като „сериозно под водата“, т.е. кредитополучателят дължи поне 25% повече от пазарната стойност на имота, е отчетен в Батън Руж, щата Луизиана - 10,6%, следван от Ню Орлиънс.

От петте щата, където делът на жилищата, чиято стойност е по-висока от сумата по ипотечния кредит, е нараснал през миналото тримесечие, четири са на юг. Регионът е един от големите победители от движението на хората през периода на COVID. В Южна Каролина, например, делът се е увеличил до 49,7% спрямо 48,9% в края на 2022 г. Флорида е на второ място в страната с дял от 61%, след като измести Калифорния миналата година. Преди пандемията Калифорния имаше преднина от около 15 процентни пункта пред слънчевия щат.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:13 | 04.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още