IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Жилищата се оказаха лошо убежище за инвеститорите в САЩ

Миналата година те са били на второ място сред най-слабо представилите се имотни активи отвъд Океана

15:15 | 05.04.23 г. 9
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg
Снимка: Eva Marie Uzcategui/Bloomberg

Предполагаше се, че жилищата под наем ще бъдат най-сигурното кътче на имотния пазар в САЩ. Оказва се, че не е така, пише Wall Street Journal.

Растящите лихви водят до спадане на балона върху цените на имотите. Апартаментите са поевтинели с 21% през миналата година, сочи индексът за цените на бизнес имотите на Green Street. Това ги поставя на второ място сред най-слабо представящите се категории имоти след офисите, които са изгубили 25% от стойността си. Институционалните инвеститори обикновено притежават по-малко самостоятелни семейни жилища, където цените са по-устойчиви до момента.

Книжата на листнати на борсата тръстове за инвестиции в имоти, специализирани в притежаването и управлението на жилищни сгради, следват стойността на основните си активи по пътя ѝ надолу. AvalonBay Communities и Apartment Income REIT Corp. са изгубили една трета от стойността си през последните 12 месеца.

За разлика от офисите и магазините жилищата изглеждаха сигурен залог по време на пандемията. Преходът към работа от разстояние и натрупаните спестявания от домакинствата накараха повече хора да си купят собствен дом или да се установят в имоти под наем. Необичайно високото търсене тласна цените нагоре и предизвика ръст на наемите.

През 2021 г., когато беше връхната точка на бума, наемите на професионално управлявани апартаменти се повишиха с почти 12%. Това беше над три пъти повече от средното ниво за петте години преди пандемията, показа докладът „Състояние на жилищния пазар в страната“ на Харвардския университет.

Парите се насочиха към апартаменти. Миналата година инвеститорите са вложили 294 млрд. долара в многофамилни жилища в САЩ, които се прибавят към рекордните 353,5 млрд. долара през 2021 г., сочат данни на консултантската компания Newmark Group. Тези нива са много над годишните норми в годините до пандемията.

Купувачи платиха твърде много, допускайки, че ще могат да повишат още повече наемите. Вместо това ръстът на наемите се очаква да се охлади до 4% през 2023 г., сочат прогнози на Newmark. Това е малко над дългосрочното средно равнище от 3%.

Инвеститорите, които купуваха жилищни сгради с краткосрочен дълг с плаваща лихва, сега са особено застрашени. Компанията за данни Green Street съобщи, че частният инвеститор в недвижими имоти Nitya Capital от Хюстън иска да продаде 38% от портфейла си, тъй като изпитва затруднения с по-високите разходи за обслужване на дълга си. Активите на Nitya бяха купени във връхната точка на цените през 2021 г., когато лихвите бяха рекордно ниски. По-скъпият дълг изтри паричните потоци, генерирани от някои активи на компанията.

Иронично търсенето на апартаменти все още изглежда добро, въпреки че много нови жилища предстои да излязат на пазара. Непродадените жилища на национално ниво са 4,6%, което е малко под дългосрочните норми. Силният пазар на труда означава, че хората ще продължат да плащат наемите си, а по-високите лихви по ипотеките означават, че много наематели ще останат в наемното си жилища по-дълго, тъй като жилищната собственост става по-недостъпна.

Инвеститорите бяха прави да смятат, че наемателите ще продължат да плащат сметките си. Но допусканията, че разходите по дълга ще останат ниски и че собствениците на имоти ще могат да определят цената на наемите не се оправдават. Докато офисите изпитват затруднения, защото се опразват, търговията с домове под наем просто стана твърде пренаселена.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 14:52 | 05.04.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

9
rate up comment 4 rate down comment 0
SnaGi
преди 1 година
До: Веск Факторите са много и демографския е един от тях. Не си прав, че при криза инвеститори не могат да продават на загуба имоти, както не си прав, че цената на материалите е само на горе и не може да се случи корекция надолу. При ликвидна криза, често се продава на загуба, за да можеш да погасяваш кредити и да спасиш "бизнеса" за известно време очаквайки по добри времена. Голяма част от хората се главозамаяха последните години на ниски лихви и супер ликвидност, но вероятно др времена идват
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
8
rate up comment 0 rate down comment 4
Веск
преди 1 година
До: SnaGiМатериалите и труда скочиха страшно много. То не е просто инфлация. То е нещо като суперцикъл. Няма как строители да ти продават ново без печалба. Ако масово излязат на пазара имоти заради набълбукали се с ипотеки хора то цените може да спаднат и строителството да спре, а това означава много сериозна криза и то истинска. Докато обаче доходите растат с инфлацията не мисля, че масовия кредитополучател ще изпадне в затруднение. Просто населението намалява и застарява, това е ФАКТОРЪТ.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
7
rate up comment 9 rate down comment 0
Веск
преди 1 година
Принципно в София и още някои големи градове поне 25 процента от новите жилища си стоят празни от много време и това не сваля цени. Просто имотите на са на пазара. Седят си. Това не е инвестиция защото нито е дадено под наем, ното се продава за печалба. От друга страна няма как в света и в ЕС да е едно, а у нас съвсем друго. Със забавяне всичко ще дойде и тук. Например лихвите по кредити. Надявам се овреме да въведат фиксираната лихва като опция по ипотечните крадити.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
6
rate up comment 13 rate down comment 1
SnaGi
преди 1 година
До: pinoccioЗначи, ако си вкарал спестяванията на живота си в жилище в пика на цените му и в един момент се появи корекция на цената на долу, съчетано с всички постоянни разходи по него, а в същото време има банкови депозити с 5% годишна доходност. Много спокоен ще е съня. По голяма част от тези спящите спокойно ще излязат на пазара да продават, както всъщност се случи и 2009-2013. Нищо ново под слънцето.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
5
rate up comment 0 rate down comment 0
Chorbadzhiyski
преди 1 година
https://***.imot.bg/pcgi/imot.cgi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
4
rate up comment 1 rate down comment 0
Chorbadzhiyski
преди 1 година
До: pinocciohttps://***.imot.bg/pcgi/imot.cgi
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
3
rate up comment 8 rate down comment 0
nkavrakov1982
преди 1 година
До: pinoccioЖилище под ключ е налице от както имаме изобщо имотен пазар в България така че този фактор го е имало и в миналото.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
2
rate up comment 3 rate down comment 18
pinoccio
преди 1 година
До: nkavrakov1982В статията става въпрос за инвеститори. Ние у нас нямаме такива инвеститори, а купувачи на жилища, които удрят ключа и спят спокойно. Едва сега се появиха някакви инвеститори от калибъра на самия контекст на това понятие, едни такива строят срещу Централните гробища и се надяват, че пътят дотам е кратък и купувачите трябва да бързат. Но това са особености на местния пейзаж. Така, че закъснението, на което залагаш, няма как да се случи, защото жилище под ключ цена не сваля.
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
1
rate up comment 29 rate down comment 1
nkavrakov1982
преди 1 година
Някой да не си помисли само че това което се случва в САЩ като процеси ще подмине и България ?Историята помни че винаги с малко закъснение всичко се пренася и у нас .
отговор Сигнализирай за неуместен коментар
Финанси виж още