IMG Investor Dnes Bloombergtv Bulgaria On Air Gol Tialoto Az-jenata Puls Teenproblem Automedia Imoti.net Rabota Az-deteto Blog Start Posoka Boec

Силното търсене на жилища в САЩ тласна книжата на строителните компании до нов връх

Поскъпването на акциите от жилищния сектор изпреварва дори ръста в индустрии като технологичната

12:32 | 19.05.23 г.
Снимка: Bloomberg LP
Снимка: Bloomberg LP

Компаниите за жилищно строителство в САЩ се възползват от явно ненаситната жажда за нови жилища, тъй като купувачите изпитват затруднения на фона на ограничените наличности и растящите лихви по ипотечните кредити, пише Bloomberg.

Акциите от жилищния сектор в състава на индекса S&P 500 достигнаха нов 52-седмичен връх в сряда, като секторът се доближи до историческия си връх от декември 2021 г. и е с около 27% над 200-дневното средно равнище. Секторът се представя най-добре в индекса през последните шест месеца и е един от лидерите тази година, като изпреварва дори ръста в индустрии като технологичната.

След като книжата на компаниите за жилищно строителство изгубиха над 40% от стойността си миналата година, ралито през последно време е голямо възстановяване след спада през юни миналата година и е свидетелство за постепенно възстановяване на жилищното строителство.

Ралито при компаниите за жилищно строителство в САЩ набира пара. Графика: Bloomberg LP Ралито при компаниите за жилищно строителство в САЩ набира пара. Графика: Bloomberg LP

Американският жилищен пазар се превръща в "история за два пазара" – съществуващи и нови жилища, коментира анализаторът от Bloomberg Дрю Рийдинг.

Търсенето на жилища остава силно, но собствениците на жилища сега нямат желание да продават, защото мнозина не искат да изгубят лихвите по съществуващите си жилищни заеми от под 4%. Разходите за обслужване на заемите достигат двумесечен връх, сочат данни на Асоциацията на ипотечните банкери.

Това е добра възможност за компаниите за жилищно строителство на пазара на ново строителство. Поръчките за тримесечието са с 18% над прогнозите въпреки лихвите, които надхвърлят 7%, и притесненията за регионалните банки, коментира анализаторът от Barclays Матю Бъли.

„В бъдеще прогнозираме ускоряване на ръста на поръчките за жилищно строителство в баланса за 2023 г. и нормализиране на темпа на продажбите през 2024 г.“, допълва той.

Сега компаниите за жилищно строителство предлагат стимули, за да помогнат на купувачите да си позволят домове. Някои предлагат ипотечни кредити с по-ниска лихва между 5% и 5,5%. Гигантът в индустрията D.R. Horton предлага по-ниска лихва за около 65% от продажбите си, съобщи компанията.

D.R. Horton обяви по-добри от очакванията резултати за последното тримесечие, като сигнализира, че ключовият за имотния пазар сезон на пролетните продажби е започнал положително.

Продажбите и цените

Други, публикувани тази седмица данни за жилищния пазар отвъд Океана обаче, не са толкова оптимистични. Продажбите на стари жилища са намалели през април на фона на ограничените наличности и високите лихви по заемите, а средните продажни цени са се понижили с най-бързия си темп от 11 години насам, съобщава Bloomberg.

Финализираните договори са намалели с 3,4% до годишен темп от 4,28 млн., най-ниското ниво от три месеца насам, сочат данни на Националната асоциация на брокерите на недвижими имоти.

Средната продажна цена се е понижила с 1,7% спрямо година по-рано до 388 800 долара. Основен принос за това има спадът на цените в западните щати, които са най-скъпият регион, и в южните щати.

Макар че наличностите нараснаха на фона на пролетния сезон на продажбите, високите лихви по заемите наред с ограничените обяви са пречка за продажбите. Сега, когато лихвите по ипотечните кредити са два пъти по-високи спрямо края на 2021 г., много продавачи не са склонни да обявят жилището си за продажба, а някои купувачи предпочитат да изчакат.

Броят на жилищата за продажба е нараснал до 1,04 млн., което е ръст с 1% на годишна база. Но наличностите са били почти два пъти по-големи през април 2019 г. При запазване на настоящия темп на продажбите ще са нужни 2,9 месеца за продажбата на всички имоти на пазара. Брокерите смятат, че ако наличностите са достатъчни за по-малко от пет месеца, това е признак за затягане на пазара.

Има признаци, че жилищният пазар започва да се стабилизира. Нагласите на жилищните строители растат през последните пет месеца, тъй като повече купувачи насочват поглед към новото строителство в среда на ниски наличности. Отделни данни тази седмица показаха, че новозапочнатите еднофамилни жилища са нараснали до четиримесечен връх през април.

Всяка новина е актив, следете Investor.bg и в Google News Showcase.
Последна актуализация: 12:32 | 19.05.23 г.
Специални проекти виж още
Още от Новини виж още

Коментари

Финанси виж още